Home » Berlin: Prvi Poslovni forum Bosna i Hercegovina – SR Njemačka

Berlin: Prvi Poslovni forum Bosna i Hercegovina – SR Njemačka

Prvi Poslovni forum Bosna i Hercegovina – SR Njemačka održan je jučer u Berlinu u sjedištu Deutsche bank, na inicijativu Ambasade BiH u Berlinu i ambasadora mr Željka Janjetovića i Ministarstva vanjskih poslova BiH, te uz podršku Saveznog ministarstva Njemačke za privredu i energetiku, Predstavništva njemačke privrede u BiH, Njemačke privredne komore za trgovinu i industriju (DIHK) i Njemačkog udruženja privrede za Istočnu Evropu (Ost -Ausschus der Deutschen Wirtschaft).

Na forumu je učestvovalo preko 120 predstavnika iz BiH i SR Njemačke. Osim kompanija iz oblasti autoindustrije i industrije namještaja iz naše zemlje bile su prisutne kompanije iz oblasti mašinske industrije, proizvodnje ljekovitog bilja, robotike, IT sektora i brojne druge.
Dragiša Mekić, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, pozdravio je forum u ime naše zemlje, a na forumu su svoja izlaganja imali predstavnici FIPA-e, Vanjskotrgovinske komore, privrednih komora entiteta i Distrikta Brčko. Gosti na ovom jedinstvenom događaju su bili i ambasadori Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije , Italije, kao i generalni konzuli BiH u Štutgartu, Frankfurtu i Minhenu.

Forumu su pored Joerga Bongartza, direktora za Centralnu i Istočnu Evropu Deutche bank, prisustvovali i Christoph Freytag, direktor Pro Credit banke, te predstavnici Donner & Reuschel bank, Bankhaus Lampe bank i dr.
Na forumu se razgovaralo o mogućnostima unapređenja trgovinske razmjene i investicija, na osnovu iskustava njemačkih kompanija u BiH, te bosansko- hercegovačkih u Njemačkoj.

U svom govoru Uwe Beckmeyer, parlamentarni državni sekretar Saveznog ministarstva za privredu i energetiku, je rekao da je prijatno iznenađen brojem prisutnih na forumu kao i kvalitetnoj diskusiji koja je na njemu vođena. Istakao je podršku njemačke vlade daljem razvoju ekonomskih odnosa BiH i SR Njemačke, i da je forum, kao i inicijativa Njemačke za formiranjem stalne radne grupe za ekonomska pitanja dvije zemlje, odlična prilika za to.
Dan prije, u prostorijama Saveznog ministarstva za privredu i energetiku održan je inicijalni sastanak u cilju uspostavljanja stalne radne grupe, koju bi činili predstavnici raznih nivoa vlasti dvije zemlje, a koja bi se bavila aktuelnim pitanjima iz bilateralnih ekonomskih odnosa.
Uspješno održavanje prvog Poslovnog foruma BiH -SR Njemačka pomogli su i Mirsad Fikić, vlasnik restorana Sarajevo in Grunewald, koji je priredio bogatu trpezu bosanskih specijaliteta za sve goste, kao i Munib Preljević, vlasnik hotela Grims u Berlinu.
Opšti je utisak gostiju da je forum bio odlično organizovan i da je BiH na pravi način prezentovana u glavnom njemačkom gradu.

Direktno.ba