Home » Selman: Privatizacija Agrokomerca je plan Vlade FBiH

Selman: Privatizacija Agrokomerca je plan Vlade FBiH

Za kontroverze oko prodaje dijela kompanije Agrokomerc Razvojnoj banci FBiH od samog početka je znao federalni premijer Fadil Novalić i njegovi savjetnici.

Priznao je to i Salko Selman, direktor Razvojne banke, u izjavi koju je dao za Federalnu televiziju. Selman je rekao da je prodaja Agrokomerca Razvojnoj banci upravo jedna od Vladinih strategija. Navodno, da bi se kompanija sačuvala i prodala investitoru koji će otvoriti nova radna mjesta.

Svjesno ili nesvjesno, Selman je priznao da je Vlada od samog početka znala da su ponude za Agrokomerc sarajevskih biznismena Nihada Imamovića i Mustafe Gadže bile fingirane, odnosno da je Novalić sa svojim saradnicima razradio plan po kojem bi na kraju kupac bila Razvojna banka, a ostali ponuđači odustali.

Zadatak Imamovića i Gadže, kao navodnih najboljih ponuđača za Agrokomerc, bio je imovinu kompanije vrijednu oko 25 miliona KM obezvrijediti na 2,2 miliona KM. A onda tako urušen Agrokomerc prodati Razvojnoj banci FBiH. Upravo za taj iznos prehrambena industrija Agrokomerca prodata je Razvojnoj banci FBiH pred Općinskim sudom u Velikoj Kladuši početkom aprila.

Sumnjivu prodaju Agrokomeca Razvojnoj banci vodili su Imamović i Gadžo kao privrednici, a iz političkih krugova spominju se premijer Novalić, njegov savjetnik Suvad Osmanagić, ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić te direktor Razvojne banke FBiH Salko Selman. I protiv Osmanagića i protiv Selmana od ranije postoje krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja.

Kada je Općinski sud u Velikoj Kladuši početkom godine ponudio višemilionsku imovinu Agrokomerca, kao ponuđači su se pojavili biznismeni Nihad Imamović sa 12 miliona KM, Mustafa Gadžo sa 5,5 miliona i Razvojna banka FBiH sa 2,2 miliona KM.

Pravo kupnje pripalo je Imamoviću. Ovaj potez Imamovića u Velikoj Kladuši je dočekan sa oduševljenjem. Imamoviću su čestitali najviši politički funkcioneri u zemlji.

Ipak, sarajevski biznismen odustat će od kupnje Agrokomerca samo nekoliko dana prije nego je novac trebao uplatiti. Kao razlog odustajanja naveo je anonimnu prijetnju njegovoj porodici i njemu. MUP KS nije otkrio ko je prijetio Imamoviću ni dva mjeseca nakon navodnog incidenta.

Gadžo je od Agrokomerca odustao bez objašnjenja, pa je pravo kupnje spalo na Razvojnu banku FBiH, ali po deset puta nižoj cijeni od procijenjene. Navodno, i Imamović i Gadžo bit će nagrađeni za svoje „statiranje“ u priči o prodaji Agrokomerca.

Direktor Razvojne banke Salko Selman je cijelu aferu pokušao opravdati sa navodnom strategijom Vlade da „oživi“ radna mjesta u Agokomercu. O kakvoj se strategiji radi dovoljno govori činjenica da Selman nije mogao odgovoriti na pitanje ko su potencijalni kupci Agrokomerca od Razvojne banke, jer je sigurno da banka Agrokomerc neće zadržati za sebe, piše Patria.

Patria