Home » Lijanu počelo suđenje zbog pronevjere poljoprivrednih poticaja

Lijanu počelo suđenje zbog pronevjere poljoprivrednih poticaja

Zbog uslovljavanja poljoprivrednika iz Tuzlanskog kantona (TK) i udruživanja radi činjenja krivičnih djela, te korupcije, zloupotrebe položaja i oštećenja budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 817.000 KM danas je na Kantonalnom sudu Tuzla počelo suđenje optuženom Jerku Ivankoviću Lijanoviću, bivšem ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije BiH i njegovom pomoćniku Stipi Šakiću.

Optužnica u 12 tačaka Ivankovića tereti da je organizirao udruženje kako bi grupa, mahom kadrova Lijanovićeve političke stranke Radom za boljitak, uslovljavala poljoprivrednike u Tuzlanskom kantonu i drugim mjestima u Federaciji BiH, koji su bili korisnici ili potencijalni korisnici podsticaja u poljoprivredi. Poljoprivrednici su njima trebali isplaćivati polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini, kao i sugerirati im načine lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi.

Ivanković je tokom suđenja istaknuo da nije oštetio budžet Federacije BiH, te da je cijeli život radio pošteno i za dobrobit Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

– Porodičan sam čovjek, otac troje djece i bez ikakvog krivičnog djela u poslovnom i političkom radu proteklih 30 godina. Cijeli svoj vijek posvetio sam jačanju ekonomije ove države i kao poduzetnik, razvijao sam jednu od najkvalitetnijih tvornica za proizvodnju i preradu mesa, koja je zapošljavala stotine radnika. Sve vrijeme zalagao sam se za integraciju ekonomije i jačanje proizvodnje, a unaprijedio sam poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, te sam se borio sa prirodnim nesrećama koje su se desilo u tom mandatu – izjavio je Ivanković.

On je naveo da mu Tužilaštvo stavlja na teret nešto što nije uradio, što će i dokazati tokom ovog sudskog postupka.

Zbog istih nezakonitih radnji, u ovom su predmetu do sada osuđena tri funkcionera. Edin Ajanović, bivši ministar u Vladi TK osuđen je na godinu dana zatvora, a Suad Čamdžić, bivši savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, također je osuđen na dvije i po godine zatvora, dok ga presuda obavezuje da u budžet mora vratiti 70.000 KM koliko je stekao na nelegalan način.

Mersed Šerifović, zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona i predsjednik Kantonalnog odbora Narodne stranke Radom za boljitak, priznao je krivicu i prošli mjesec osuđen je na dvije i po godine zatvora zbog zloupotrebe položaja i malverzacija vezanih uz podsticaje u poljoprivredi. Također, mora vrati i 50.000 KM.

Suđenje Ivankoviću i Šakiću nastavlja se sutra, kada će u Kantonalnom sudu Tuzla svjedočiti svjedoci Tužilaštva.

(Faktor.ba)