Home » Diplomatske i privredne aktivnosti BiH na Dalekom istoku

Diplomatske i privredne aktivnosti BiH na Dalekom istoku

Uručenjem akreditivnih pisama predsjedniku Demokratske Republike Istočni Timor Franciscu Guterresu, ambasador BiH u Indoneziji Mehmed Halilović i zvanično je otvorio bilateralne odnose dvije zemlje. Ovim činom Halilović je preuzeo obavezu da nerezidentno predstavlja BiH u Istočnom Timoru, što je prije nekoliko mjeseci urađeno i u Singapuru.

Tokom sastanka, koji je nakon ceremonije predaje akreditivnih pisama uslijedio u predsjedničkoj palati Nicolau Lobato u Diliju glavnom gradu Demokratske Republike Istočni Timor, ambasador Mehmed Halilović i predsjednik Francisco Guterres razgovarali su o aktuelnostima, te o mogućnostima povezivanja dvije zemlje.

Predsjednik Guterres uputio je pozdrave narodima i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, te iskazao uvjerenje da će napori naše zemlje na putu euro-atlantskih integracija biti uspješni.

Ovom prilikom prezentirani su i privredni projekti Ambasade BiH u Indoneziji, koji za cilj imaju povezivanje BiH sa zemljama dalekog istoka. U tom smislu izdvojen je i predstojeći privredni sajam, koji će se u Džakarti održati od 09. do 12.decembra i na kojem će prvi put učestvovati privrednici iz naše zemlje. Ambasada BiH zakupila je štand na sajmu, a zahvaljujući dogovoru sa Vladom ZDK osigurana su sredstva za transport roba koje će biti izložene na ovoj privrednoj manifestaciji.

– Ovaj sajam bit će idealna prilika i da se privrednici Indonezije, Singapura, Istočnog Timora, ali i cijeloga svijeta upoznaju sa mogućnostima i proizvodima iz Bosne i Hercegovine. Cilj nam je da se ozbiljnije nametnemo na ovom tržištu koje jednostavno vapi za kvalitetnim proizvodima, posebno kada je riječ o prehrambenoj industriji, za što sam siguran da naša zemlja itekako ima šta ponudi. U tom smislu bh. privrednici mogu očekivati i podršku ambasade, koja će u punom obimu biti na raspolaganju – izjavio je ambasador Mehmed Halilović.

 

Direktno.ba