Home » Projekt od 60 miliona KM: ArcelorMittal uspješno pokrenuo remontovanu visoku peć

Projekt od 60 miliona KM: ArcelorMittal uspješno pokrenuo remontovanu visoku peć

ArcelorMittal Zenica obilježava završetak Kapitalnog remonta Visoke peći, projekt vrijedan 50 miliona maraka, kao i obimne radove u drugim pogonima kao što su Energetika, Aglomeracija, Čeličana i Valjaonica, što zajedno sa rekonstrukcijom čini investiciju od preko 60 miliona maraka. Renoviranje znači da će se integrisana proizvodnja čelika u Zenici nastaviti narednih 20 godina.

Događaj je obilježen ceremonijom u srcu željezare na kom je prisustvovalo više od 200 uvaženih gostiju uključujući g-dina Augustina Kočuparampila i Luca Banduša, predstavnike ArcelorMittala Europe, kao i mnogi državni zvaničnici, predstavnici vlade i preduzetnici iz BiH i međunarodne zajednice.

Obraćajući se prisutnim gostima, generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, Bidžu Nair, rekao je:

,,Ovo je još jedan važan korak na našem putovanju ka izgradnji dugoročne, održive budućnosti proizvodnje čelika u ovom velikom industrijskom gradu. On potvrđuje našu čvrstu posvećenost budućnosti koja počinje ovdje i danas.

Nastavićemo da investiramo u infrastrukturu fabrike poboljšavajući ekološke performanse i povećavajući našu proizvodnu moć. U isto vrijeme, nastavićemo da podržavamo, razvijamo i hrabrimo mlade inženjere i radnike u proizvodnji koji će pisati naredno poglavlje priče o čeliku u Zenici.”

G-din Augustin Kočuparampil, generalni direktor ArcelorMittala Evropa – dugi proizvodi, izjavio je:

,,Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovdje i što učestvujem u historijskom danu kompanije ArcelorMittal Zenica. Ovaj dan je došao ubrzo nakon proslave 125 godina proizvodnje čelika u ovom gradu, i ponosni smo što igramo veoma važnu ulogu u toj priči. ArcelorMittal Zenica je vitalni pokretač ovog grada, kantona i cijele Bosne i Hercegovine. Današnja dostignuća pokazuju da je spremna da nastavi ovu ulogu u budućnosti.”

Uspješno završavanje ovog projekta podrazumijeva rekonstrukciju Visoke peći od samog dna do vrha peći, a to je postignuto složenom logistikom, inženjeringom i menadžmentom pod rukovodstvom g-dina Devashish Gupta, direktora tehničkih operacija u kompaniji ArcelorMittal Zenica i g-dina Kemala Alića, direktora primarnog sektora proizvodnje.

Glavni izvođač radova bila je specijalizovana holandska kompanija Danieli Corus, koju su podržali mnogi lokalni podizvođači.

Osoblju ArcelorMittala pridružilo se 1000 spoljašnih saradnika iz 12 zemalja, a 650 od njih je iz BIH. Svi su bili posvjećeni poslu koji su završili u roku od 86 dana. Oko 6,750 tona materijala i opreme bilo je potrebno da se završi posao.

Projektni tim činili su menadžeri, inženjeri, radnici iz proizvodnje iz mnogih departmana ArcelorMittala Zenice, uključujući i radnike iz Visoke peći, Nabavke, Projekata i Finansija, kao i eksperti iz AMDEC-a (ArcelorMittal Centar za dizajn inžinjeringa) iz Kalkute u Indiji. ArcelorMittal R & D tim iz Asturije u Španiji takođe je pružio značajnu podršku kod karbonskih blokova sa visoko kvalitetnim materijalima koji su se koristili za rekonstrukciju.

Osim uvaženih predstavnika ArcelorMittal Europa, događaju su prisustvovali i g Miralem Galijašević, premijer Vlade ZE-DO kantona, kao i g Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

G Novalić je ovom prilikom uputio srdačne čestitke svim uposlenicima kompanije ArcelorMittal Zenica, izjavivši: “Mislim da je ovo jedan od najvećih projekata ove Kompanije. Direktor ArcelorMittala Zenica, g Biju Nair je kazao da volimo željezaru i istina je da se osjećamo nesigurno kada Visoka peć ne radi. Danas smo posebno zadovoljni, a Visoka peć u narednih 15 godina će osigurati proizvodnju čelika, ali i nova radna mjesta. Hvala menadžmentu ArcelorMittala koji je u ovim uzburkanim vremenima pokrenuo ovaj projekt”, pojasnio je Novalić.

Kompanija ArcelorMittal Zenica je na Ceremoniji „Budućnost počinje ovdje“ povodom uspješnog završetka Kapitalnog remonta Visoke peći 2018., upriličila:

  1. Potpisivanje Sporazuma o međusobnoj saradnji u realizaciji „Programa sufinanciranja obuke, stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih lica u 2018. godini za oblast metalne industrije“ za potrebe ArcelorMittal Zenica d.o.o sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i Kantonalnom službom za zapošljavanje ZE-DO kantona Pozivam. (direktorica Helena Lončar i direktor Ante Pešić)
  2. Uručivanje odluke o stipendiranju studenata Rektoru Univerziteta u Zenici g Damiru Kukiću i dekanu Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta u Zenici, Ilhanu Bušatliću. (11 stipendija, 2000 KM za studijsku godinu 2018./2019. po studentu)
  3. Uručivanje odluke o stipendiranju učenika Tehničke škole u Zenici koje je preuzeo pomoćnik direktora Tehničke škole u Zenici, g Nezim Grabovica. (10 stipendija, 1000 KM za školsku 2018./2019. godinu po učeniku)

 

 

ArcelorMittal Zenica Komunikacije,

Alena Kahrimanović