Home » EURO: Italijanima derbi prvog kola protiv Belgije

EURO: Italijanima derbi prvog kola protiv Belgije

Nogometna reprezentacija Italije savladala je selekciju Belgije s 2:0 u derbi susretu prvog kola E-grupe Evropskog prvenstva u Francuskoj.

Italijani, koji brane naslov viceprvaka s prošlog Eura, u prvom velikom derbiju u dosadašnjem dijelu prvenstva večeras su u Lyonu uspjeli savladati jednog od favorita za najviši plasman. Time su pokazali da se na njih mora računati, iako u Francusku nisu došli s najvišim ambicijama. Ujedno su nastavili tradiciju uspješnih nastupa protiv Belgije, koja čeka na pobjedu nad Italijom pune 34 godine.

Nogometaši Italije prikazali su tradicionalnu igru sa čvrstom odbranom i prevashodnim zadatkom da sačuvaju vlastitu mrežu. No, u prvom poluvremenu su u nekoliko navrata ozbiljno zaprijetili belgijskom golu, a iz jednog kontranapada u 32. minuti došli do vodstva.

Leonardo Bonucci je fantastičnim dubinskim pasom sa sredine terena sjajno uposlio Emanuelea Giaccherinija u šesnaestercu Belgije, a igrač Bologne je sa desetak metara preciznim udarcem matirao Courtoisa.

Belgija nije našal put do gola
Belgija nije našal put do gola

Italijani su nekoliko minuta kasnije propustili priliku da udvostruče prednost, kada je Pelle iz izgledne pozicije udarcem glavom promašio gol.

U drugom poluvremenu Belgijanci su u potpunosti preuzeli inicijativu i punih 45 minuta pokušavali doći do izjendačenja, dok su se Italijani opredijelili za odbranu svog gola.

Najbolju šansu za Belgiju imao je Romelo Lukaku u 53. minuti. Napadač Evertona izašao je sam pred Buffona i lob udarcem savladao golmana Juventusa, ali je lopta otišla nekoliko centimetara pored gola.

Selektor Mark Wilmots u posljednjih 20 minuta sve karte bacio je u napadu, uvodeći u igru Divocka Origija i Yannicka Ferreiru-Carrasca. Redali su se napadi Belgijanaca, ali su reprezentativci Italije uspjeli sačuvati mrežu.

U jeku napada Belgije Italijani su iz kontranapada prijetili Belgijancima, ali je Curtois u 85. minuti odbranio udarac Immobilea. Ipak, u sudijskoj nadoknadi golman Chelseaja bio je nemoćan kada je Graziano Pelle sa desetak metara volej udarcem zaresao mrežu i postavio konačan rezultat 2:0.

Italija je ovom pobjedom zaposjela vodeću poziciju na tabeli E-grupe s tri boda, ispred Švedske i Irske koje imaju po bod.

Fokus.ba