Home » ZENICA: Mjera pritvora za 16, a zabrane za 14 uhapšenih u akciji “Mreža”

ZENICA: Mjera pritvora za 16, a zabrane za 14 uhapšenih u akciji “Mreža”

Na prijedloga Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, od 16.06.2016. godine, Općinski sud u Zenici, odnosno sudija za prethodni postupak Denis Trifković, izdao je rješenje o određivanju mjere pritvora u trajanju od mjesec dana za 16 osumnjičenih lica uhapšenih protekla dva dana u akciji “Mreža”

Mjera pritvora određena je: Husagić Jasminu iz Zenice, Merdan Almi iz Zenice, Čuković Ivani iz Zenice, Behadarević Aldinu iz Zenice, Talić Amiru iz Zenice, Karahodžić Elminu iz Kaknja, Šišić Miralemu iz Zenice, Mišković Draganu iz Vitez, Livnjak Nerminu iz Zenice, Palavra Darku iz Zenic, Mandić Ćedomiru iz Zenice, Burdalić Husejnu iz Zenice, Mrakić Armanu iz Zenice, Šaip Idrizu iz Zenice, Banović Miri iz Zenice i Šaip Adnanu iz Zenice. Prijedlog za određivanje pritvora je osnovan po razlozima iz člana 146. stav 1. tačka b). i tačka c) Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH.

Sa akcije privođenja
Sa akcije privođenja

Istim rješenjem izrečene su i mjere zabrane napuštanja boravišta, zabrana putovanja i mjera povremenog javljanja u PU prema mjestu prebivališta osumjičenim licima: Krasotenko Valeriji iz Maglaja, Spahić Senaidu iz Zenice, Osmanagić Fahrudinu iz Zenic, Mangafić Etjenu iz Zenice, Ribo Ajdinu iz Travnika, Šišić Denisu iz Zenice, Operta Suvadu iz Maglaja, Penjić Sanelu iz Kaknja, Habibić Ameli iz Zenice, Heco Mirzetu iz Zenice, Hamzić Nadinu iz Zenice, Bešić Amaru iz Zenic, Hodžić Emiru iz Zenic i Livnjak Enisu iz Zenice.  Prijedlog za izricanje mjera zabrane je osnovan po članu 140.  u vezi sa članom 140a). stav 1. tačka d) i člana 140 b). Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH.

Pritvor  i izrečene mjere zabrane  su, kako se isteče u saopćenju Općinskog suda Zenica, određene zbog osnova sumnje  da su  osumnjičeni počinili produženo  krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga u sticaju sa krivičnim djelima iz člana 52. stav 1. tačka b. i člana 53. stav 1. tačka a. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije ZDK-a i krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Redakcija