Home » Privredna komora FBiH dodijelila nagrade “Zvijezde turizma BiH” za 2022. godinu

Privredna komora FBiH dodijelila nagrade “Zvijezde turizma BiH” za 2022. godinu

Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine dodijelila je nagrade Zvijezda turizma BiH najboljim predstavnicima turističke industrije čija su dostignuća i rezultati pomogli u razvoju ovoj sektora u našoj državi.

Industrija putovanja i turizma jedan je od najvećih privrednih sektora u svijetu, koji je u predpandemijskom periodu stvarao preko 10% svjetskog BDP-a i stvarao preko 300 miliona radnih mjesta. Neosporno je da je pandemija COVID-19 stvorila jedinstven izazov za turističku industriju, ali je isto tako izvjestan snažan oporavak u 2022. godini.

Nagrade u turizmu prepoznaju rad kompanija, organizacija i pojedinaca širom svijeta koji pozitivno utječu i inspiriraju turistički sektor kroz inovacije i znanje.

Prateći trendove koje postavlja UN-ova Svjetska turistička organizacija (UNWTO), kroz promociju novih trendova u turizmu i podršku prema onima koji odgovorno, održivo i aktivno rade na razvoju turizma, izbor za Zvijezdu turizma BiH prepoznaje i nagrađuje djelovanje predstavnika industrije čija dostignuća služe kao inspiracija za konkurentan i održiv razvoj turizma na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

To je potvrdio i predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirko Šantić koji je kazao da je u devet kategorija odluku donio žiri, dok je 10. kategorija ustvari glas javnosti.

“Ove nagrade su promocija naše zemlje kao turističke destinacije, a kompanije koje su dobitnici ovu nagradu će moći iskoristiti za unaprijeđenje poslovanja. Raduje nas da se turizam u BiH u 2022. godini oporavio, a sada nam je cilj da svi koji radimo u ovom polju, imamo turizam tokom cijele godine. Turizam također mora biti, ne samo u centrima, već u cijeloj BiH i ruralnim područjima”, kazao je Šantić.

Dobitnici nagrada po kategorijama:

Hotelski smještaj: Liječilište Reumal Fojnica Tradicionalni smještaj: Kraljevsko selo Kotromanićevo Doboj

Turistička organizacija: Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo Receptivna turistička organizacija: Sarajevo Card Sarajevo Pružatelj jedinstvenog bh. iskustva: Continental Livno Gastro turizam: Ćevabdžinica Hari Travnik Promotivna kampanja destinacije: knjiga “Putovanje kroz BiH” autora Zorana Matića Turistička atrakcija: Špilja Vjetrenica Turistička manifestacija: Međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu Glas javnosti: Zašto BiH može biti broj 1 destinacija na svijetu – Robert Dacašin

U obraćanju prisutnima Dacašin je kazao da je sretan što je dobitnik jedne ovako vrijedne nagrade turizma u BiH.

“Hvala vam na podršci i što svi zajedno radimo na ovome. Bio sam u skoro 90 zemalja svijeta, koliko god sam puta želio živjeti u BiH, sve više mi se ovdje ostaje i više cijenim stvari ove ovdje. I u narednim godinama dat ću sve od sebe da promovišem ove lijepe stvari, a svi mi ovdje radimo na tome i hvala vam”, kazao je Dacašin koji je prikazao ljepote Bosne i Hercegovine.

Menadžerica nagrađene ćevabdžinice Hari Travnik Iman Hadžić je kazala da je porodična tradicija u trajanju više od 30 godina rezultirala globalnim uspjehom.

“Kvalitet, požrtvovanost i ljubav su naš recept djelovanja. Najveći dijelom zaslužan za ono što je ‘Hari from Travnik’ danas, je nenadmašivi Harijev kolektiv”, kazala je Hadžić.

Ove godine se na posebnu digitalnu platformu koja je kreirana isključivo za ovaj projekt, za nagradu “Zvijezda turizma BiH” prijavilo 80 kandidata u 10 kategorija.