Home » AFERE: Koji su bh. biznismeni poslovali preko offshore kompanija

AFERE: Koji su bh. biznismeni poslovali preko offshore kompanija

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara objavio je bazu podataka sa imenima osoba i firmi koji su se pojavili u dokumentima odvjetničke firme Mossaca Fonsece, odnosno u aferi Panama Papers.

Među bh. državljanima su Nedim Uzunović, direktor Bosnalijeka i Amel Kovačević, bivši veleposlanik BiH u Kini, saznaje N1.

Što su Panama Papers

Mossack Fonseca, jedna od najzatvorenijih offshore odvjetničkih kompanija u svijetu, otkriva da je desetljećima nekažnjeno pomagala klijentima da peru novac i izbjegavaju poreze.

Dokumenti “Panama Papers” koji su procurili iz panamske odvjetničke firme Mossack Fonseca sastoje se od 2,6 terabajta podataka, 11,5 milijuna dokumenata i 214.000 fiktivnih kompanija.

Dokumenti nazvani “Panama Papers” stigli su do njemačkog dnevnog lista Süddeutsche Zeitung iz Minhena odakle su podijeljeni s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara iz Washingtona i drugim medijima, uključujući BBC i The Guardian. Riječ je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikada susreli.

Odvjetnička kompanija “Mossack Fonseca” je za 1.000 dolara otvarala fiktivne firme za svoje klijente. Postavljala je fiktivnu upravu i tako skrivala prave vlasnike kompanije.

Dokumenti dokazuju povezanost sadašnjih i bivših svjetskih čelnika, uključujući dugogodišnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s nezakonitim financijskim transakcijama.

Velike “ribe” u aferi

Od najzvučnijih imena svakako su Mauricio Macri (aktualni predsjednik Argentine), Petro Poroshenko (ukrajinski predsjednik), Bidzina Ivanishvili (bivši gruzijski premijer), Ayad Allawi (bivši dopredsjednik Iraka), Ali Abu al-Ragheb (bivši premijer Jordana i ministar obrane), Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani (bivši premijer Katara), Salman bin Abdulaziz bin Abdulrahman Al Saud (saudijski kralj), Ahmad Ali al-Mirghani (bivši predsjednik Sudana), Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan (predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata), Pavlo Lazarenko (bivši ukrajinski premijer), Vladimir Putin…

U skandal su umiješani i brojni rođaci i suradnici svjetskih vođa – prva obitelj Azerbejdžana, kćer bivšeg kineskog premijera, Putinovi prijatelji iz djetinjstva i sadašnji bliski prijatelji, rođaci sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, otac britanskog premijera Davida Camerona, tajnica marokanskog kralja, djeca pakistanskog premijera i mnogi drugi.

Među imenima s Panama Papers našao se i premijer Islanda Sigmundur Davíd Gunnlaugsson i njegova supruga. Ubrzo nakon otkrivanja afere Gunnlaugsson je podnio ostavku. Oni su na popisu osoba koje su koristile tzv. offshore ‘porezne oaze’ kako bi izbjegli porez i zaštitili svoja bogatstva. Dokumenti su pokazali da je premijer bio suvlasnik kompanije Wintris Inc, pokrenute 2007. godine na karipskom otoku Tortola u British Virgin Islands.

Vecernji.ba