Home » Akcija “Kurir”: SIPA pretresa objekte na 18 lokacija u BiH

Akcija “Kurir”: SIPA pretresa objekte na 18 lokacija u BiH

U nastavku akcije „Kurir“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su započeli pretrese objekata na 18 lokacija na području Sarajeva, Mostara, Prnjavora, Tuzle i Brčko distrikta s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Pretresaju se stambeni i poslovni objekti, pokretne stvari, te magacinski prostori i maloprodajni i veleprodajni objekti više pravnih osoba zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja i pranje novca, a sve u vezi sa članom 31. KZ BiH “Pomaganje”, za šta se sumnjiči devet fizičkih osoba kineskih državljana i više pravnih osoba, čiji su stambeni i poslovni objekti predmet pretresa.

Riječ je o zajedničkoj akciji policijskih službenika SIPA-e i pripadnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koja se realizira po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Tuzlasnskog kantona, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i Policije Brčko distrikta.

Osumnjičenim osobama na teret se stavlja da su udruženim djelovanjem na području

BiH vršili krivična djela poreska utaja ili prevara i pranje novca, na način da je više pavnih osoba u vlasništvu kineskih državljana organiziralo i vršilo uvoz raznih vrsta roba iz Kine, od čega je najveći dio robe prodavan bez evidentiranja u poslovnoj dokumentaciji čime su pribavili veće količine novca bez porijekla, koji su potom posredstvom više saradnika bh. državljana nelegalno prebacivali u R.Hrvatsku, odakle je preko računa poslovnih banaka transferiran na račune saradnika u Kini.

Ove osobe sumnjiče se da su, u periodu od 1. januara 2013. do 31. decembra 2015. godine, na opisani način iznijele iz BiH novac u vrijednosti od oko tri miliona eura, čime se oštetile budžet BiH za više od 430 hiljada eura.

Javnost će naknadno biti informirana o ukupnim rezultatima današnje akcije.

Press SIPA

Tags