– Iz preventivnih razloga odlučili smo da se do 1. jula ne razmatra nastavak profesionalnih liga, već da se isprati kakvo će biti zdravlje sportista nakon nastavka treninga, a da se potom razmotri i nastavak takmičenja – pojasnio je Šeranić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ukazuje da bi bio problem ako bi se desilo da je neko u okviru profesionalne lige pozitivan na koronavirus.

– Bilo bi veoma teško utvrditi kontakte i onda bismo morali zaustaviti ligu i poslati sve u kućnu izolaciju. Zato je naša preporuka da do 1. jula ne razmatramo nastavak profesionalnih liga – rekao je Šeranić.

To znači da i definitivno nećemo gledati nastavak Premijer lige BiH, jer je FSBiH jučer najavio da će tražiti dozvolu entitetskih kriznih štabova o mogućnosti da se sezona nastavi 7. juna. Današnjom odlukom ministar Alen Šeranić “ugasio” je PLBiH.

Do sada je u RS potvrđeno 1.217 slučajeva novog koronavirusa, od posljedica COVID-19 preminulo je 86 osoba, a oporavile su se 543 osobe, što je 45 posto od ukupnog broja potvrđenih slučajeva infekcije. Testirano je ukupno 20.335 osoba, pod zdravstvenim nadzorom su 3.803, a nadzor je završen kod njih 26.844.

Fena/Faktor.ba