Home » Alić, Pezer i Mešić zadnja nada za bh. finale u Riju

Alić, Pezer i Mešić zadnja nada za bh. finale u Riju

Bosanskohercegovački bacači kugle Hamza Alić, Mesud Pezer i Kemal Mešić danas će nastupiti na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Od 11 sportista Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama, bacači kugle su naši posljednji takmičari koji će nastupiti u Riju.

Kvalifikacije za plasman u finale počinju danas u 14:55 sati. Ukupno 34 takmičara raspoređena su u dvije grupe. U grupi A smješteni su Alić (37) i Mešić (31), dok je Pezer (21) u grupi B.

Plasman u finale ostvarit će takmičari s rezultatom od minimalno 20,65 metara ili najmanje 12 najboljih bacača.

Na posljednjem Evropskom prvenstvu u Amsterdamu 22-godišnji Pezer je jedini od naša tri predstavnika uspio izboriti plasman u finale, gdje je zauzeo 12. mjesto.

U izjavama pred nastup svi naši takmičari su složni da bi plasman u finale bio ogroman uspjeh i borit će se da to ostvare.

Hamza Alić je najavio kraj svoje karijere nakon nastupa na ovim Olimpijskim igrama, za njega drugim u karijeri, jer je nastupio i u Pekingu 2008. godine, gdje je zauzeo 17. mjesto u kvalifikacijama.

Bosna i Hercegovina je zemlja sa najviše predstavnika u takmičenju bacanja kugle. Jedino još Sjedinjene Američke Države i Poljska imaju po tri predstavnika u ovoj disciplini.

Klix.ba