Home » Amel Tuka sportista godine u izboru OKBiH

Amel Tuka sportista godine u izboru OKBiH

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka proglašen je sportistom godine u izboru Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Tuka je također izabran i za najboljeg sportistu BiH u konkurenciji seniora, dok je u konkurenciji seniorki najbolja u godini na izmaku džudistkinja Aleksandra Samardžić.

U konkurenciji za najboljeg sportistu BiH bili su bacači kugle Hamza Alić i Kemal Mešić te džudista Mitar Mrdić, a u konkurenciji seniorki džudistkinja Larisa Cerić i plivačica Amina Kajtaz.

Ženski nogometni klub SFK 2000 Sarajevo proglašen je najboljim sportskim klubom, dok je nogometna U17 selekcija BiH dobila nagradu za najbolju bh. reprezentaciju.

Selektor U17 nogometne reprezentacije BiH Sakib Malkočević proglašen je najboljim trenerom u BiH.

Najbolja mlada sportistkinja BiH u proteklih 12 mjeseci je streljačica Tatjana Đekanović, a najbolji mladi sportista je džudista Toni Miletić.

Specijalnu nagradu međunarodnog olimpijskog komiteta osvojio je generalni direktor Prevent Grupacije i osnivač Fondacije ”Hastor” – Nijaz Hastor, a nogometni radnik Denijal Pirić nagrađen je za dugogodišnji doprinos u razvoju sporta.

  Još jedan uvjerljiv poraz košarkašica BiH na SP u Australiji

Nagrada ”Promotori sporta Bosne i Hercegovine” pripala je Teniskom savezu BiH, Tomislavu Cvitanušiću i Mustafi Mehiću, te Harisu Jahiću.

Nagrađeni sportisti iz porodice neolimpijskih sportova su kickbokser Mirza Pramenković i igrač bilijara Sanjin Pehlivanović.

Posebna nagrada za istaknuti sportski rezultat pripala je košarkašu Džananu Musi i karatistkinji Ivoni Čavar.

Novinar Federalne novinske agencije (FENA) Vanja Tolj dobio je nagradu za medijsku promociju olimpijskih vrijednosti.

Nagrade za uspješan dugogodišnji trenerski rad dobili su Sulejman Begović (košarka), Fikret Bečić (džudo) i Giovanni Ghidini (atletika).

Atletski klub Sarajevo i Sportski savez Grada Mostara dobili su nagrade za realizaciju infrastrukturnih sportskih projekata.

(FENA) M.B.