Home » Amelu Tuki pripala Nagrada Zenice za 580-ti rođendan Grada

Amelu Tuki pripala Nagrada Zenice za 580-ti rođendan Grada

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća danas je počelo obilježavanje 580. rođendana Grada Zenice, kojom su prilikom zaslužnim dodjeljene prigodne nagrade. Tako je Nagradu Zenice dobio i naš najbolji atletičar Amel Tuka, kojem je priznanje dodjeljeno za međunarodnu promociju Zenice i BiH.

Nagradu Zenice dobila je i muzička grupa „Novo nebo“, kojoj je priznanje dodjeljeno za doprinos u afirmaciji duhovne muzike i okupljanja mladih muzičara, zatim mr. Sabiha Husić, za humanitarni rad i nesebičnu brigu o ženama i djeci žrtvama rata i porodičnog nasilja te profesor dr. Salih Jalimam, za doprinos naučnom, stručnom i pedagoškom radu i historijskom istraživanju o Zenici. Nagrada Zenice dobitniku donosi i 2.000 KM.

Nagradu Plaketa Zenice dobila je prof. Amna Sofić, za doprinos kulturi te očuvanju kulturno-historijskog blaga Grada.

Smajlović uručio nagradu Tuki
Smajlović uručio nagradu Tuki

-Poodavno sam osobno u nedoumici: da li je greška ili jednostavno jedini mogući način preživljavanja, da ljudsko biće, u principu, pameti dolazi kako stari, a ne prestari, kako se približava trenutku ili mjestu kada mu se valja, htio ne htio, svjesno ili nesvjesno, ukrcati na posljednje putovanje. Nedoumica ostaje kod mene, sigurno, kod vas, moguće. I nek bude tako, možda je to i najbolje- kazao je u svom svečanom obraćanju grdaonačelnik Husejin Smajlović.

Svi naši životi, dodao je, sazdani su od trenutaka i svaki se mjeri prema našim postupcima u svakom pojedinom trenutku koji nam je poklonjen.

Puna sala Gradskog vijeća
Puna sala Gradskog vijeća

-Bilo da se radi o privatnom životu ili poslu, naš trag u vremenu određuju ti pojedini trenuci u kojima smo se ponijeli kukavički ili hrabro, borbeno ili odbranaški, smiono ili plašljivo. Istim se aršinima mjere i rezultati pojedinih razdoblja za koje profesionalno i moralno imamo obavezu položiti račun.

Zato bi valjalo i ovaj put u ovom našem svečarskom, a opet ozbiljnom trenutku, pogledati kako stojimo sa našim vlastitim trenucima u proteklom razdoblju- poručio je Smajlović, koji je istakao i kako nijedna država i nijedan grad, koliko god razvijeni bili, ne mogu razriješiti statusna pitanja svojih stanovnika bez punog učešća samih građana i njihovog proaktivnog odnosa prema rješavanju problema i, prije svega, snažnog ličnog angažmana na poboljšanju situacije.

Snažne poruke Gradonačelnika
Snažne poruke Gradonačelnika

-Zenica je grad zavidnog hardvera. Sa GGM-om kao kapitalnim saobraćajnim projektom koji uskoro i zvanično otvaramo, Zenica se ubraja u vrhunski riješene gradove slične veličine u ovom dijelu Evrope. Ono o čemu su naši preci sanjali, sada je postalo stvarnost. Tako kapitalan projekat kakav je dovođenje Plave vode u trenutku kada u Zenici nema redukcije snabdijevanja pitkom vodom, govori da su nam misli usmjerene na daleku budućnost Zenice- kazao je Smajlović.

Tuka je istakao da se ovog dana osjeća posebno, ali i od trenutka kada je saznao da je dobitnik ovog zančajnog priznanja svoje zajednice te da vjeruje da će biti još prilike za zajedničku radost. Odmah nakon svečane sjednice Gradskog vijeća, u centru grada je upriličeno i svečano otvorenje 21. međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće”, koja će trajati do 12. aprila i u kom će periodu biti realizirano 38 programskih sadržaja pozorišne, muzičke, muzejske, književne produkcije zeničkih i bh. kao i inostranih autora.

Redakcija