Home » Američka muzička legenda Tina Turner umrla u 83. godini

Američka muzička legenda Tina Turner umrla u 83. godini

Legendarna američka pjevačica Tina Turner umrla je u 83. godini, potvrdio je njen predstavnik za medije, javlja CNN.

Tina Turner, ‘Kraljica rock'n rolla’ umrla je nakon duge bolesti u svom domu u Kusnachtu blizu Ciriha u Švicarskoj.

Svijet je izgubio veliku mužičku legendu, a muzičari novih naraštaja neprikosnoveni uzor.

Rock'n'roll zvijezda rođena u SAD-u bila je jedna od najomiljenijih rock pjevačica poznata po svojoj harizmi na pozornici i ogromnom broju hitova.

Turner, čiji su je soul klasici i pop hitovi poput ‘The Best’ i ‘What's Love Got to Do With It’ učinili superzvijezdom, umrla je nakon godina brojnih zdravstvenih problema, uključujući rak, moždani udar i zatajenje bubrega.

Proslavila se zajedno sa suprugom Ikeom 1960-ih s pjesmama poput’ Proud Mary’ i ‘River Deep, Mountain High’.

Razvela se od Ikea od kojeg je trpjela nasilje 1978. godine i nastavila samostalnu karijeru tokom koje je postigla još veći uspjeh kao solo umjetnik 1980-ih.

Prozvana kraljicom rokenrola, Tina Turner je bila poznata po svojim raskalašnim i energičnim scenskim nastupima i hrapavim, moćnim vokalom.

Osvojila je osam Grammy nagrada i uvrštena je u Rock ‘n’ Roll Hall of Fame 2021. godine kao solo umjetnica, nakon što je prvi put primljena uz Ikea 1991. godine.

Nakon njenog solo indukcije, Kuća slavnih je primijetila kako je “proširila do tada ograničenu ideju o tome kako crnkinja može osvojiti pozornicu i biti i moćna izvođaćica i multidimenzionalno biće”.

Mlađe muzičke zvijezde koje su u svojim karijerama navele snažan uticaj Tine Turner su Janet Jackson, Beyonce, Rihanna i Jannelle Monae.