Home » Američki obavještajni izvještaj – Rat u Ukrajini koštao Rusiju 315.000 poginulih i ranjenih vojnika

Američki obavještajni izvještaj – Rat u Ukrajini koštao Rusiju 315.000 poginulih i ranjenih vojnika

U izvještaju američke obavještajne službe s kojeg je skinuta oznaka tajnosti procjenjuje se da je rat u Ukrajini koštao Rusiju 315.000 poginulih i ranjenih vojnika, ili skoro 90 posto vojnog osoblja koje je imala kada je sukob počeo, kazao je u utorak izvor blizak obavještajnim službama.

U izvještaju se također procjenjuje da su gubici Moskve u ljudstvu i oklopnim vozilima od ukrajinske vojske unazadili vojnu modernizaciju Rusije za 18 godina, rekao je izvor.

Ruska ambasada nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. Rusko ministarstvo odbrane i zvaničnici Kremlja nisu odmah bili dostupni za komentar.

Izvor je govorio dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iznio posljednju molbu američkim zakonodavcima na Capitol Hillu da nastave dotok američke vojne pomoći u Ukrajinu, i prvi put se sastao iza zatvorenih vrata s američkim senatorima.

Izvor je rekao kako je nedavno deklasifikovani američki obavještajni izvještaj procijenio da je Rusija započela invaziju punog obima na Ukrajinu u februaru 2022. s 360.000 ljudi.

Otada je, prema izvještaju, ubijeno ili ranjeno 315.000 ruskih vojnika, ili oko 87 posto od ukupnog broja s kojim je započela rat, tvrdi izvor.

Izvor je kazao da su ti gubici razlog zašto je Rusija bila primorana da olabavi standarde regrutacije i regrutuje osuđenike i starije civile da se rasporede u Ukrajini.

– Razmjer gubitaka primorao je Rusiju da preduzme vanredne mjere kako bi održala svoju borbenu sposobnost. Rusija je krajem 2022. proglasila djelomičnu mobilizaciju od 300.000 ljudi i ublažila standarde kako bi omogućila regrutaciju osuđenika i starijih civila – navodi se u procjeni.

Ruska vojska je ostala s 1.300 oklopnih vozila na bojnom polju i mora da pojača te snage tenkovima T62 proizvedenim 1970-ih, rekao je izvor, prenosi Reuters.