Home » Amerika je dužna nevjerovatnih 19,1 bilijuna dolara

Amerika je dužna nevjerovatnih 19,1 bilijuna dolara

Sjedinjene Američke države prva su ekonomska sila svijeta, ako države EU ne gledamo kao jedan entitet. Prošle godine ukupni BDP u prvoj sili svijeta dosegnuo je povijesno visoku razinu od 17 bilijuna i 419 milijardi dolara, što je za više od 7 bilijuna više od druge zemlje na listi, Kine.

No, nije sve sjajno preko bare. Naime, ukupni nacionalni dug SAD-a iznosi 19.1 bilijun dolara, što je gotovo 109 posto godišnjeg BDP-a države.

Većina dužnika je na sreću SAD-a unutar njihovih granica – čak 67,5 posto enormnog iznosa drže američke fizičke i pravne osobe, poput državnih i lokalnih vlasti, mirovinskih fondova, zajedničkih fondova i Federalnih rezervi.

Ostalih 32,5 posto je pak u vlasništvu međunarodnih subjekata, ponajprije stranih država. Prva među njima je Kina, koja drži nimalo zanemarivih 6.9 posto američkog duga ili gotovo 1.3 bilijuna dolara. Na drugom mjestu je Japan koji drži 1.13 bilijuna dolara, dok su daleko na trećem mjestu Kajmanski otoci s 265 milijardi dolara. Mala karipska državica s populacijom od 60 000 ljudi očito je popularni porezni raj za američke dolare. Kajmanski otoci, naime, ne oporezuju tvrtke, što multinacionalnim firmama omogućava da tamo čuvaju ogromne svote novaca sigurnog od željnih i potrebitih ruku države.

Ono što je najzanimljivije od svih ovih brojki je iznos američkog duga koji u svojim rukama drži Saudijska Arabija. Na temelju Akta o slobodi informacija Bloomberg News napokon se dočepao tog podatka koji kaže da Saudijci drže nemalih 116.8 milijardi dolara američkog duga, što ih čini 13. najvećim inozemnim “vjerovnikom” SAD-a.

Američko ministarstvo financija je podatke o iznosu duga koji drže Saudijci držalo tajnim još od 1970-ih godina, budući da su te brojke spajali s dugovanjima drugim državama izvoznicama nafte, poput Irana i Venecuele.  No, ta je praksa završila u ponedjeljak, potezom koji je objašnjen željom da se javnosti pruže “detaljniji i transparentniji” podaci.

Moguće je da Saudijska Arabija posjeduje i veći dio američkog duga nego li je to otkriveno u ponedjeljak, piše CNN. Narodna banka ove izvoznice nafte u ožujku je objavila da ima 587 milijardi u stranim rezrevama, a budući da se većina tih rezervi obično drži u američkim obveznicama, brojka od “tek” 116.8 milijardi dolara američkog duga u saudijskom vlasništvu zvuči premalo. To bi se moglo objasniti ako Saudijska Arabija dio američkih obveznica drži preko računa u drugim državama, što je praksa koju koriste Kinezi.

Također, ne treba ni zaboraviti probleme u kojima se zbog pada cijena nafte našlo Kraljevstvo – od 2014. godine Saudijci su potrošili gotovo 130 milijardi dolara svojih vanjskih rezervi, a velik dio toga je sigurno bio i američki dug.

Zašto je sve ovo bitno? U vidu nedavnih tenzija između SAD-a i Saudijske Arabije, pogotovo pitanja objave 28 stranica izvješća neovisne Komisije o napadima 11. rujna, a koji navodno impliciraju upletenost članova saudijske vlade u napad, iznos američkog duga koji drži ta država pretvara se u potencijalno oružje.

Naime, ako se Saudijci najednom riješe velikog iznosa američkih obveznica to bi znatno moglo smanjiti njihovu vrijednost i potencijalno destabilizirati globalni financijski sustav. Navodno je takva prijetnja već bila upućena SAD-u tijekom travnja, u slučaju da američki Kongres donese zakon po kojem bi obitelji žrtava 11. rujna mogle tužiti strane vlade.

No, budući da bi taj potez mogao teško našteti i Saudijskoj Arabiji, čini se da je to ipak pusta prijetnja, zaključuje CNN.

Jutarnji.hr