Home » Apokaliptični prizori iz Kanade: Kuće uz jezero okovane debelim slojem leda

Apokaliptični prizori iz Kanade: Kuće uz jezero okovane debelim slojem leda

Nakon što je artička oluja prošlog vikenda pogodila Kanadu, kuće na obali jezera u Ontariju bile su obavijene debelim slojem leda.

Stanovnici zajednice Fort Erie rekli su da su se talasi dizali o njihov zid na jezeru Erie tokom oluje.

“Onda se voda smrzla na stražnjim stranama kuća, dakle od vrhova kuća pa sve do dolje”, rekao je Derek Tupling za CNN-ov partner za CTV.

“Dakle, možete samo zamisliti samu zapreminu i snagu vode koja izlazi preko zida da udari u njega, a zatim se odmah zamrzne – brzo se zamrzne. To je apsolutno nevjerovatno”, poručio je Tupling.

Zajednica se nalazi zapadno od okruga Erie u New Yorku, gdje se broj poginulih u historijskoj mećavi popeo na preko tri desetine, većinom u gradu Buffalo.

U Fort Erieu su niske temperature tokom noći pale na jednocifrene brojke, oko 20 stepeni ispod prosjeka za ovo doba godine. Prognoze Nacionalne meteorološke službe upozorile su da će se vjetrovi iznad jezera Erie popeti na 60 milja na sat, a da bi valovi mogli narasti do više od 25 stopa tokom vrhunca oluje prošlog petka i subote.

Kako su se ti valovi obrušili na obalu, super ohlađena voda se brzo smrzla na površine.

Tupling je za CTV rekao da je led koji se nakupio na kućama na plaži Crystal bio debeo najmanje metar, a stanovnici su zabrinuti zbog štete zbog težine leda.

“Ovdje smo dugo vremena i nikada nismo vidjeli tako loše vrijeme u tom vremenskom periodu”, rekao je Tupling.

“Šteta koja je nastala i uništenje na stražnjim stranama ovih kuća gdje se sada nalazimo je ogromna”, naveo je.