Home » ArcelorMittal: Završena dva važna projekta zaštite okoline – osigurano veliko smanjenje zagađenosti

ArcelorMittal: Završena dva važna projekta zaštite okoline – osigurano veliko smanjenje zagađenosti

Kompanija ArcelorMittal Zenica je danas na platou ispred Arene “Husejin Smajlović” organizovala svečanost povodom završetka radova na dva vrlo važna projekta iz oblasti ekologije, odnosno zaštite okoline.

Ovi projekti su podrazumijevali izgradnju drugog hibridnog filtera u pogonu Aglomeracije, te sekundarno otprašivanje na konvektorskoj Čeličani.

Generalni direktor ArcelorMittala Zenica Nikhil Mehta je pred zvanicama istakao zadovoljstvo zbog završetka radova na ovim projektima i istakao da će uveliko smanjiti zagađenost i olakšati lokalnoj zajednici realizacija i ugradnja filtera.

“Na ove projekte smo potrošili više od 20 miliona KM, ali u budućnosti ćemo osigurati da radnici Mittala i građani Zenice imaju bolji okoliš. S toplanom ćemo imati tri završena projekta kojim ćemo, nadam se, ispuniti sve zahtjeve iz okolinske dozvole. Ovo je veliki korak za ArcelorMittal Zenica. Zahvala pripada svim građanima Zenice i institucijama, koji su nam pružili podršku, ali i lokalnim zajednicama. Proizvodnja čelika u Zenici traje već 130 godina i siguran sam da će se nastaviti u budućnosti”, izjavio je Mehta.

Azra Sivro menadžerica sektora ekologije u kompaniji je istakla da su postojale brojne poteškoće u realizaciji projekta od stečaja prethodnog partnera do pandemija COVID-19, ali da je završetkom ovih projekata i očekivanim završetkom ostalih projekata u planu da štetne emisije iz Čeličane budu u potpunosti kontrolisane.

U ime kompanije Ekoplant iz Italije, koja je bila strateški partner u realizaciji ovih ekoloških projekata prisutnima se obratio Mateo Tomić koji je protekle dvije godine proveo u Zenici na gradilištu direktno učestvujući u realizaciji ovih jako važnih projekata za grad Zenicu.

“Dok smo mi ovdje, u pogonima se odvija montaža zadnje haube koja će danas biti puštena u proizvodnju na liniji dva. Ugradili smo više od milion kilograma opreme, utrošili smo više od 220.000 radnih sati, a angažovali smo više od 20 podizvođača. Sve se odvijalo tokom proizvodnje u pogonu i najvažnije je da smo svi bili zaštićeni i završili ovaj posao bez povreda”, istakao je predstavnik talijanske kompanije Mateo Tomić.

  Dostavljen akcioni plan za izvoz crvenog mesa iz BiH u Evropsku uniju

U ime građana Zenice i predstavnika mjesnih zajednica u okruženju kompanije prisutnima se obratio gradonačelnik grada Zenice Fuad Kasumović.

“Građani Zenice su svjesni da nikada iz pogona i dimnjaka neće izlaziti cvijeće, ali očekujemo čist okoliš i zdrav zrak. Sretni smo što je ArcelorMittal ispoštovao ne bosanskohercegovačke već evropske norme zaštite okoliša koje su puno rigoroznije. Zahvaljujem se Mittalu i za projekt Toplane koji nam je pomogao da riješimo kapitalnu investiciju u ovom gradu. Mittal zapošljava blizu 2.500 radnika, a indirektno korist ima više od 9.000 radnika, ali mi želimo čišći zrak i radna mjesta”, izjavio je Kasumović, koji očekuje do kraja grejne sezona i završetak projekta Toplana koji grad Zenica realizuje u saradni sa kompanijom ArcelorMittal, EBRD-om i dvije finske firme.

Na ceromoniji su prisustvovali predstavnici ArcelorMittala Prijedor, ostalih kompanija partnera ArcelorMittala, predstavnici kantonalnih i lokalnih vlasti, kao i uposlenici kompanije.

Iz kompanije očekuju da će rezultati ugradnje ovih projekata biti vidljivi već ovih dana i da će građani Zenice zajedno sa njima udisati dosta kvalitetniji zrak, te da će se tradicija proizvodnje čelika od 130 godina u gradu Zenici nastaviti i u budućnosti.

Zenicablog.com