Home » ArcelorMittal Zenica ponovo pokreće proizvodne pogone

ArcelorMittal Zenica ponovo pokreće proizvodne pogone

Radnici fabrike čelika i željeza, ArcelorMittal Zenica, će 7. i 8. januara početi proces pokretanja visoke peći, kako bi nastavili proizvodnju prekinutu prije skoro dva mjeseca.

Ad

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Rašid Fetić, predsjednik sindikata radnika ove fabrike.

Najveći regionalni proizvođač čelika i željeza je obustavio proizvodnju 11. novembra prošle godine zbog, kako je tada saopštila uprava, loših uslova na tržištu čelika.

“Počinjemo sa pripremama kako bismo mogli pokrenuti visoku peć i nastaviti rad. Očekujemo da će nam do 10. januara biti uplaćen i obećani bonus od 2.500 maraka (1.250 eura)”, rekao je Fetić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Inače, u ovoj kompaniji je 18. decembra okončan i štrajk radnika, koji su tražili novi kolektivni ugovor i veće plate za 25 posto.Sporazum radnika i uprave fabrike je postignut uz posredovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Radnicima je obećan jednokratni bonus od 2.520 maraka (oko 1250 eura), topli obrok u iznosu od 7,5 maraka i druge beneficije, uključujući i novi kolektivni ugovor.

Korporacija ArcelorMittal, osim proizvodnje u Zenici, rukovodi i najvećim regionalnim rudnikom željezne rude u Prijedoru, koji je, također, obustavio proizvodnjuu prethodnom periodu.

Tokom 2021. i 2022. godine kompanija je ostvarila više od 251 milion maraka (129 miliona eura) profita u prijedorskom rudniku i zeničkoj željezari. Godišnji prihodi željezare su iznosili oko milijardu maraka (pola milijarde eura).

Zenička željezara je izgrađena krajem 19. vijeka, u doba kada je Bosna i Hercegovina bila pod okupacijom Austrougarske monarhije.

LNM Mittal grupa, kako se tada zvala korporacija, u vlasničku strukturu zeničke željezare ulazi 2004. godine. Ugovorom se obavezala da će pokrenuti proizvodnju, investirati 135 miliona američkih dolara, te zaposliti 4.150 radnika.

ArcelorMittal korporacija ima pogone u više od 60 zemalja svijeta, uključujući Njemačku i Belgiju, gdje je nedavno također obustavljena proizvodnja.

U vlasništvu je indijske porodice Mittal, čiji članovi su optuženi za nezakonitosti u poslovanju Global Ispat koksnoj industriji u Lukavcu.