Home » Arktička zima pogodila sjever SAD-a i Kanadu, temperature ponegdje i do -79 stepeni

Arktička zima pogodila sjever SAD-a i Kanadu, temperature ponegdje i do -79 stepeni

“Snažna” arktička hladnoća zahvatila je sjeveroistočne Sjedinjene Američke Države i dijelove Kanade, prijeteći rekordno niskim temperaturama tokom vikenda.

Nacionalna meteorološka služba u SAD-u upozorila je u petak da će “impresivni” hladni front spustiti temperature od 15 do 35 stepeni ispod prosjeka na Celzijusovoj skali širom širokog djela zemlje, od Gornje doline Misisipija do Nove Engleska.

Očekuje se da će temperature dostići -79 stepeni na vrhu planine Washington u New Hampshireu, najvišem vrhu na sjeveroistoku SAD-a.

A biro Nacionalne meteorološke službe u Caribouu, u državi Maine, u blizini granice s Kanadom, upozorio je na “snijeg opasan po život”, što dovodi do mećava.

https://twitter.com/i/status/1621696306552111104

“Ovo je epska, generacijska arktička epidemija”, rekla je agencija, dodajući da očekuje “najmanje hladnoće od vjetra u desetljećima ili, u nekim slučajevima, najniže ikad zabilježeno”.

Škole na sjeveroistoku zemlje otkazale su nastavu petkom, uključujući i Boston, gdje je ured gradonačelnika proglasio “vanrednu situaciju zbog hladnog vremena” do nedjelje.

Školski distrikt Manchester u New Hampshireu napomenuo je da je, pošto su djeca u četvrtak puštena kući, zbog temperature koje su pale na -26 stepeni.

Zvaničnici širom regiona upozorili su na povećan rizik od hipotermije i drugih stanja povezanih sa hladnoćom jer temperature nastavljaju da opadaju.

Izvor: klix.ba