Home » Assange i Wikileaks objavili ukradene mailove: Evo ko finansira Islamsku državu

Assange i Wikileaks objavili ukradene mailove: Evo ko finansira Islamsku državu

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange tvrdi da su bogati dužnosnici Katara i Saudijske Arabije, koji su donirali novac karitativnoj fondaciji Hillary Clinton, pružali financijsku potporu ISIS-u, piše Independent.

Assange je ovo izjavio u intervjuu za RT u ekvadorskoj ambasadi u Londonu u kojoj je razgovarao s režiserom dokumentarnih filmova Johnom Pilgerom. Naime, Pilger je postavio Assangeu pitanje vjeruje li on da je ISIS većinskim dijelom stvoren s novcem ljudi koji su financirali fondaciju od Clinton, a Assange je potvrdno odgovorio na njegovo pitanje.

Osnivač WikiLeaksa ukazao je na razmjenu email poruka između Hillary Clinton i njenog voditelja kampanje Johna Podeste, koji je njegova organizacija objavila prošli mjesec, te on vjeruje kako se radi o najznačajnijem emailu u čitavoj kolekciji WikiLeaksa.

Pritiskanje Katara i Saudijske Arabije

U emailu, koji je poslan 17. avgusta 2014. godine, Clinton je pitala Podestu, koji je u to vrijeme radio za predsjednika Baracka Obamu, da joj pomogne pritisnuti Katar i Saudijsku Arabiju s obzirom da su te zemlje navodno pružile potporu ISIS-u.

“Trebamo koristiti našu diplomaciju i tradicionalna obavještajna sredstva da stvorimo pritisak na vladu Katara i Saudijske Arabije koje pružaju tajnu financijsku i logističku ptoporu ISIS-u i drugim radikalnim sunitskim grupacijama u regiji”, napisala je Clinton.

Assange je istaknuo kako američka vlada nikada nije objavila da zemlje Bliskog istoka financiraju ISIS, te je umjesto toga tvrdila da se radi o izoliranoj podršci “prinčeva koji korsite svoj udio novca od nafte kako bi radili što god žene, iako vlada to ne odobrava”.

Predstavnici fondacije odbacili optužbe

Prema Clinton fondaciji, vlada Saudijske Arabije donirala joj je između 10 i 25 miliona dolara od njenog osnivanja 1997. godine. Prošlog mjeseca je objavljeno da je vlada Katara ponudila donaciju od milion dolaza za proslavu rođendana Billa Clintona.

Predstavnici Clintonove fondacije opetovano su odbacivali optužbe da je Clinton prikupljala sredstva i koristila donacije kako bi poboljšala svoju kampanju. Naime, Clinton od Saudijske Arabije nije dobila nikakve donacije u razdoblju između 2009. i 2013. godine tokom kojeg je bila državna tajnica.

Assange je ujedno iskoristio intervju kako bi odbacio mogućnost pobjede Donalda Trumpa na predstojećim američkim izborima.

“Moja analiza je da se Trumpu neće dozvoliti da pobjedi. Zašto to kažem? Zato što je svaka organizacija protiv njega. Trump nema potporu niti jedne organizacije, osim ako se kao iznimka uzmu Evangelici, ako ih se može smatrati organizacijom”, rekao je Assange. On je ujedno istaknuo kako Clinton uživa veliku podršku banaka, obavještajnih službi, vojnih tvrtki, medija i novinara.

Avaz