Home » Astronomi pronašli planetu prekrivenu vulkanima, mogla bi sadržavati vodu

Astronomi pronašli planetu prekrivenu vulkanima, mogla bi sadržavati vodu

Astronomi su otkrili planetu za koju vjeruju da je prekrivena aktivnim vulkanima te da bi mogla sadržavati vodu na dijelu svoje površine.

Riječ je o planeti pod oznakom LP 791-18 d udaljenoj oko 90 svjetlosnih godina od Zemlje, koja se nalazi u sazviježđu Pehar, a koja veličinom odgovara našoj planeti. Ona kruži oko crvenog patuljka za koji je tidalno zaključana, što znači da planeta nema ciklus dana i noći kao Zemlja. Umjesto toga jedan dio planete LP 791-18 konstantno “prži” sunčeva svjetlost, dok je drugi uvijek u mraku.

“Dnevna strana je vjerovatno prevruća da bi voda u tekućem stanju postojala na površini, no količina vulkanske aktivnost za koju smatramo da se događa na cijeloj planeti mogla bi održavati atmosferu, koja bi mogla omogućiti kondenzaciju vode na noćnoj strani”, rekao je Bjorn Benneke, jedan od astronoma koji su proučavali planetu.

LP 791-18 sistem sadrži najmanje dvije druge planete nazvane LP 791-18 b i LP 791-18 c, a ona s oznakom “c” je dva i po puta veća od Zemlje i ima više od sedam puta veću masu. Također, utječe na orbitu planete LP 791-18 d kooja putuje eliptičnom putanjom oko sunca ovog sistema. Ta putanja znači da se planeta LP 791-18 d zapravo deformiše svaki put kada kompletira orbitu.

“Ove deformacije mogu stvoriti dovoljno unutrašnjeg trenja da značajno zagriju unutrašnjost planete i proizvedu vulkansku aktivnost na njenoj površini”, navodi američka svemirska agencija NASA.

Veliko pitanje u astrobiologiji, polju koji proučava porijeklo života na Zemlji i dalje, jeste da li je tektonska ili vulkanska aktivnost neophodna za život. Osim što potencijalno stvaraju atmosferu, ovi procesi mogu izbacivati materijale koji bi inače potonuli i ostali zarobljeni u kori, uključujući one za koje mislimo da su važni za život, poput ugljika”, izjavila je koautorica istraživanja Jessie Christiansen.

NASA, ESA i CSA već planiraju koristiti IR instrumente svemirskog teleskopa James Webb za proučavanje planete LP 791-18 c. Tim koji je otkrio planetu LP 791-18 d smatra da je egzoplaneta “izuzetan kandidat za atmosfersko proučavanje”.

Treba reći da je “penzionisani” teleskop Spitzer pomogao u otkrivanju planete LP 791-18 prije nego ga je NASA prestala koristiti 2020. godine. Ipak, Američke svemirske snage su ove sedmice dodijelile grant od 250.000 dolara u svrhu istraživanja izvodljivosti aktivacije pomenutog teleskopa.