Home » Azerbejdžan zainteresovan za Rafineriju nafte Brod

Azerbejdžan zainteresovan za Rafineriju nafte Brod

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je Azerbejdžan pokazao određeni interes za saradnju u vezi sa Rafinerijom nafte u Brodu.

“Ako se to i desi, oni će tu saradnju razvijati sa komanijom ‘Zarubežnjeft’. Obaviješteni smo da su oni trenutno u toj prvoj fazi interesovanja za ovaj projekat, te analiziraju i ocjenjuju projekat”, rekao je Đokić danas novinarima u Banjaluci.

Đokić je rekao da će zajedno sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem u naredna tri dana boraviti u posjeti Moskvi, te da je moguće da će i o ovoj temi imati određene sastanke.

On je naveo da je Republika Srpska zainteresovana da se aktivira proizvodnja i prerada nafte u Rafineriji Brod.

“U ovom trenutku kompanija `Zarubežnjeft` nije našla ekonomski interes, jer je ukupan promet koji je Rafinerija imala kada je aktivno radila bio mali, te je poslovala sa gubitkom duže godina. Imala je proizvodnju između 750.000 do 900.000 tona na godišnjem nivou”, pojasnio je Đokić.

Đokić je napomenuo da bi proizvodnja u Rafineriji Brod na godišnjem nivou trebala da bude između 1,3 do 1,9 miliona tona da bi ovo preduzeće moglo da opravda svoje poslovanje.

Komentaruišući istraživanja litijuma na području opštine Lopare, Đokić je rekao da je resorno ministarstvo upoznato sa ovim projektom, ističući da je svaki istraživački projekat koristan za Republiku Srpsku.

“U ovoj fazi istraživanja potvrđeno je postojanje te sirovine na tom području. Vidjećemo kasnije kako će se ta aktivnost odvijati, daleko je od toga da će doći do eksploatacije i razvijanja proizvodnje. Istraživački projekti do same eksploatacije veoma se razlikuju”, pojasnio je Đokić.

On je rekao da na tom području do sada nije bilo negativnih reakcija stanovništva, niti nekih drugih zainteresovanih subjekata.

Đokić je dodao da se ovaj projekat odvija dinamikom koja je ranije uspostavljena rješenjem Vlade Republike Srpske.

On je potvrdio da će u naselju Bukova Kosa kod Prijedora biti otvoren rudnik mrkog uglja.

“Potpisan je ugovor i sada se može pristupiti njegovoj realizaciji”, zaključio je Đokić.