Home » Balkanska ruta se zatvara

Balkanska ruta se zatvara

Balkanska migrantska ruta preko koje je proteklih mjeseci u Evropu ušlo više od miliona  migranata zatvara se nakon što su zemlje na njoj u utorak objavile jačanje mjera u obrani svojih granica.

Slovenija je ponovno pooštrila svoje mjere protiv ilegalnih migranata od ponoći, što znači da će u zemlju moći ući samo migranti s važećim pasošima i vizama ili oni koji će zatražiti azil.

izbjeglice

Srbija je u međuvremenu objavila da uvodi slične mjere na granici s Makedonijom i Bugarskom.

U međuvremenu, nervoza među migrantima koji su zaustavljeni u Grčkoj raste, te je veliki broj slučajeva fizičkog obračuna među njima.

Najteže je stanje u grčkom mjestu Idomeni, gdje se trenutno nalazi oko 15.000 ljudi koji obitavaju u šatorima i prljavštini, te čekaju da ih propuste i nastave put prema sjeveru Evrope.

Mnogi od njih se tamo nalaze već dvije sedmice u nadi da će im makedonske vlasti dozvoliti da nastave svoj put.

Međutim, prelazak grčko-makedonske granice bio je dozvoljen samo malibrojnim grupama, pa je tako izbio sukob između migranata zbog redoslijeda.

I jedni i drugi su smatrali kako su ranije stigli u Idomeni, te time imaju prednost da ranije pređu granicu.

Raspoloženje među migrantima je još više pokvarila vijest o zatvaranju balkanske rute.

– Mi ćemo ostati ovdje, nemoguće je da nas natjeraju da se vratimo u Tursku, kaže Ali Aboud iz Sirije.

izbjeglice-sukobi

Slovenska agencija STA je, u međuvremenu, izvijestila da Slovenija od ponoći ponovno u potpunosti primjenjuje schengenski sporazum na granici s Hrvatskom u skladu s dogovorom o zatvaranju balkanske migrantske rute, koji je postignut u ponedjeljak na summitu EU-Turska.

Slovenski premijer Miro Cerar poručio je nakon summita u Briselu  da balkanske migrantske rute više nema i da će Slovenija ubuduće u zemlju puštati samo one koji imaju valjane dokumente za ulazak u zonu Schengena.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je u utorak navečer za RTL Direkt da i Hrvatska počinje primjenjivati nova pravila ulaska migranata prema kojima će granicu moći prijeći samo oni koji posjeduju važeće putne isprave, prenosi Hina.

“Mijenja se režim, došlo je do promjene. Očito je Evropa odlučila krenuti u novu fazu rješavanja migrantske krize. Došlo je do zaključka da će granice u schengenskom prostoru primijeniti schengenska pravila”, kazao je Orepić.

Po njegovim riječima, u posljednja dva dana nije bilo dolazaka migranata u Hrvatsku, a prije toga je prosječno ulazilo 400 do 500 ljudi.

“Granica Evrope bit će na makedonsko-grčkoj granici i mi ćemo poštivati odluke koje su donesene”, kazao je on.

U zadnjih 14 mjeseci u Evropu je ušlo 1,13 miliona migranata bježeći pred sukobima i siromaštvom na Bliskom istoku i sjevernoj Africi, većinom ulazeći u Grčku iz Turske, izazivajući najgoru migrantsku krizu na kontinentu od Drugog svjetskog rata. Turska trenutno udomljuje 2,7 miliona sirijskih izbjeglica.

Austrija je prošli mjesec ograničila broj azilanata koje će primiti izazivajući domino efekt graničnih blokada na balkanskoj ruti zbog kojih su na granici između Grčke i Makedonije zapele desetine tisuća migranata.

Čelnici Evropske unije dogovorili su u ponedjeljak u Bruxellesu s Turskom zaustavljanje neregularnog tok migranata duž zapadnobalkanske rute.

Fokus