Home » Bašić preokretom izborio drugo kolo Davis Cupa

Bašić preokretom izborio drugo kolo Davis Cupa

Velikim preokretom Mirze Bašića protiv prvog reketa Tunisa, Maleka Jazirija, naša je Davis Cup reprezentacija u 1. kola Evro-afričke zone porazila Tunis s 3:1 i izborila u narednom kolu dvomeč s Turskom.

Pobjednički bh. tim protiv Tunisa
Pobjednički bh. tim protiv Tunisa

Mirza Bašić je, naime, nakon što je Jaziri riješio prva dva seta u svoju korist rezultatom 7:5 i 6:4, u tie-breaku trećeg i četvrtog seta bio prisebniji i riješio ih u svoju korist s 7:6(6) i 7:6 (16).

Jaziri je tie-breaku trećeg seta vodio s 6:3, ali je naš prvi reket u ovom meču sustigao zaostatak i preokrenuo rezultat u svoju korist. Bašić je maratonski četvrti set dobio u tie-breaku s 18:16, da bi u odlučujućem, petom, slavio s uvjerljivih 6:3.
Tako nije bilo ni potrebe da se igra peti meč, u kojem su se trebali sastati Tomislav Brkić i Anis Ghorbel, kojeg je Bašić prvog dana dobio s 3:0 (6:2, 6:4 i 6:2).

Podsjetimo, naš dubl Bašić/Brkić jučer je, također nakon velikog preokreta i vodstva gostiju s 2:0, dobio dubl meč protiv Jazirija i Skandera Mansourija s 3:2. Jedinu pobjedu gostima donio je prvog dana Jaziri protiv Brkića s 3:2.