Home » Baždarević i Lulić protiv Petkovića i Seferovića

Baždarević i Lulić protiv Petkovića i Seferovića

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine spremna je za meč sa selekcijom Švicarske u Cirihu.

Prvo okupljanje naše reprezentacije u ovoj godini donijelo je i prvu pobjedu, koja je izborena nad selekcijom Luksemburga, a izabranici Mehmeda Baždarevića sutra su na novom ispitu, puno težem nego u petak. Ovo okupljanje je sa puno novih igrača na širem spisku i bez nekoliko do sada standardnih Zmajeva, ali otvara novo poglavlje u nogometnoj historiji NFS BIH. Nakon neuspjeha u baražu za nastup na Evropskom prvenstvu u Francuskoj i uoči početka novog ciklusa kvalifikacija za naredno Svjetsko prvenstvo u svlačionici Zmajeva provijava optimizam i puno mirnija atmosfera. Gužva oko prošlog Mundijala je zaboravljena, a novi igrači unose osvježenje među Zmajeve.

IMG_8650
Press konferencija: Baždarević i Lulić odgovarali na novinarska pitanja

Selektor Mehmed Baždarević se opredijelio za 25 igrača koji trenutno nastupaju u evropskim i bh timovima. Okosnica tima je i dalje mundijalska, ali priliku dobijaju i tri debitanata Mateo Sušić, Haris Duljević i Daniel Graovac. Na listi Baždarevića je još pet imena koji nisu trenutno dobili poziv, zbog viših razloga. U Luksemburgu je stručni štab pokazao “hrabrost” sa novom startnom postavom, a večeras bi trebali saznati kako će se Baždarević početi meč. U svakom slučaju ništa se ne prepušta slučaju.

Protivnik Zmajeva je puno bolja ekipa nego što su Luksemburžani, momčad koja se respektuje u evropskim nogometnim krugovima. Protivnik nam je i njihov selektor, nekadašnji bordo as Vladimir Petković, koji će sigurno je postaviti bolju igru nego selektor Luksemburga. Petković nije slučajno tražio da igra sa mundijalskim Zmajevima, jer odlično poznaje bh nogomet, ali i stil igre koji gaji Mehmed Baždarević. Od ovog susreta oba stručnjaka puno očekuju, a brojni navijači naše reprezentacije, koji su pristigli u Cirih već su se udomaćili i također puno očekuju od večerašnjeg sureta.

IMG_8691
Dobra atmosfera na treningu

Ova dva okupljanja reprezentacije, nakon eliminacije od Irske, nude nova nadanja, ali za neke analitičare ove utakmice nemaju takmičarski značaj. Ipak, treba znati da reprezentativci moraju igrati maksimalno i shvatiti važnost kao da se igra za bodove, utakmice donose rejting na FIFA listi i sredstva Savezu. Pored toga Zmajevima nedostaju susreti za uigravanja, trebaju pobjede za  samopouzdanje koje je izgubljeno u novembarskim baražnim utakmicama.

Šta mogu uraditi Džeko i saigrači u Cirihu veliko je pitanje, jer u petak nije puno toga viđeno osim rutinske igre koja je donijela sigurnu pobjedu. Nova pobjeda donijela bi dodatnu snagu, ali i znatno bi popravila atmosferu u  svlačionice i pokazala bi koliko je dobar planirani put stručnog štaba.

Zmajevima treba dobra igra i da bi nastavili slijed rezultata koje su odigrali u posljednjih šest utakmica, BiH – Andora 3:0, BiH – Vels 2:0, Kipar – BiH 2:3, BiH – Irska 1:1, Irska – BiH 2:0 i Luksemburg – BiH 0:3.

IMG_8781
Lugušić zadužen za čuvare mreže

Nogometne reprezentacije Švicarske i BiH igrati će utakmicu na stadionu Letzigrund u Cirihu, koji je nogometnih klubova FC Zurich i Grasshopper Club Zurich. Stadion je prvobitno izgrađen 1925. godine, a na njemu se održavaju i takmičenja IAAF Dijamantne lige i na atletskoj stazi ovog stadiona je, Armin Hary prvi čovjek koji je pretrčao 100 metara za 10 sekundi.

Stari stadion je otvoren 22. novembra 1925. godine, kapacitet je bio 25.000 mjesta, a dimenzije terena 105×68 metara. Nova rekonstrukcija je završena 2007. godine, a prva utakmica između Zuricha i Grasshoppera igrana je 23. septembra sa prisutnih 26.500 gledatelja. Na stadionu su odigrane i tri utakmice Evropskog prvenstva 2008. godine, a trenutni kapacitet za nogometne utakmice iznosi 25.000, za atletiku 30.000, a za koncerte 50.000 mjesta.

Na Baždarevićevom spisku za susret sa reprezentacijom Švicarske nalaze se Asmir Begović (Chelsea), Ibrahim Šehić (Garabag), Jasmin Burić (Lech Poznan), Ognjen Vranješ (Sporting Gijon), Emir Spahić (HSV), Mateo Sušić (Šerif Tiraspol), Edin Cocalić (Mechelen), Toni Šunjić (Stuttgart), Ervin Zukanović (Roma), Daniel Graovac (Zrinjski), Marin Aničić (Astana), Sead Kolašinac (Schalke), Senad Lulić (Lazio), Muhamed Bešić (Everton), Anel Hadžić (Eskisehirspor), Miralem Pjanić (Roma), Mario Vrančić (Darmstadt), Srđan Grahovac (Rapid Beč), Sanjin Prcić (Perugia), Haris Duljević (Sarajevo), Edin Višća (Istanbul BB), Edin Džeko (Roma), Milan Đurić (Cesena) i Vedad Ibišević (Hertha).

Redakcija