Home » Beogradski patolog bio kurir zločinca Mladića

Beogradski patolog bio kurir zločinca Mladića

Sudija je primijetio da je i Stanković bio vojnik i da se čini da on ima potrebu da brani vojsku.

Na suđenju Ratku Mladiću zaključen je iskaz beogradskog eksperta za sudsku mnedicinu Zorana Stankovića koji je na zahtjev odbrane analizirao izvještaj britanskog patologa Johna Clarka o obdukciji tijela iz masovne grobnice Tomašica, kod Prijedora. Stanković je, također, pregledao i komentarisao izvještaj pokojnog dr Dušana Dunjića o ekshumacijama masovnih grobnica u području Srebrenice.

Tužilac je u završnici unakrsnog ispitivanja ukazao na Stankovićev sastanak sa Mladićem 9. oktobra 1995. godine u Banjaluci. Stanković je prvo negirao da je tom prilikom rekao da će preko svojih britanskih veza pokušati da isposluje povlačenje optužnice koju je protiv Mladića u julu te godine podiglo tužilastvo Tribunala.

“Ja sam toliko mali da nisam mogao tako nešto da kažem”, rekao je Stanković, odgovarajući na pitanja tužioca. Porekao je, također, da je s Mladićem razgovarao o kazni doživotne robije koja mu prijeti.

Tužilac je, na to, emitovao audio-snimak tog sastanka, na kojem se čuje kako Stanković govori Mladiću da mu prijeti “doživotna robija”, te da će se u Londonu sastati sa “jako uticajnim ljudima” uz čiju će pomoć pokušati da “skinemo sve što treba da skinemo, da vi sutradan možete normalno da se krećete, da vas ne proglašavaju ili već kažu ‘on je ratni zločinac’”.

U nastojanju da objasni očiglednu razliku između snimka i onoga što je rekao tužiocu i sudijama, Stanković se pravdao da u prvi čas nije mogao da se sjeti “svih detalja”. Rekao je još da je bio samo “kurir” između Mladića i kruga “uticajnih ljudi” okupljenih oko novinarke Nore Beloff, voljnih da pomognu optuženom vojskovođi bosanskih Srba.

Sudiju Flugge je zanimalo na koga je Stanković mislio kada je rekao “moramo skupiti informacije koje su suprotne onome za što smo mi optuženi”. Pošto je Stanković objasnio da po njegovom shvatanju optužnica ne tereti samo Mladića već i njegove vojnike, sudija je primijetio da je i Stanković bio vojnik i da se čini da on ima potrebu da brani vojsku. Na pitanje na koji način se takva njegova uloga može pomiriti sa ulogom objektivnog sudskog vještaka Stanković je rekao da on ne brani ni srpsku vojsku ni njezinog komandata već “istinu koja proizilazi iz opšteprihvaćenih sudsko-medicinskih stavova”.

Sense