Home » Bh. ekipa se vratila iz Štokholma: Na neki način smo pobjednici Eurosonga

Bh. ekipa se vratila iz Štokholma: Na neki način smo pobjednici Eurosonga

Delegacija koja je Bosnu i Hercegovinu predstavljala na Eurosongu, predvođena Fuadom Backovićem Deenom, Dalal Midhat-Talakić, Anom Rucner i Jasminom Fazlićem Jalom, kasno sinoć se vratila iz Štokholma, grada domaćina minulog izdanja najprestižnijeg muzičkog takmičenja.

Kao što je već i poznato, predstavnici BiH na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Eurovizije nisu uspjeli izboriti plasman u finale, a od toga ih je, prema objavljenim zvaničnim podacima, dijelilo samo jedno mjesto. Pjesma pod nazivom “Ljubav je” sa osvojena 104 boda našla se na 11. poziciji prve polufinalne večeri.

Ovo je prvi put otkako BiH učestvuje na Eurosongu da se nije plasirala u finale, što je izazvalo veliku buru i oprečna mišljenja u javnosti.

Neposredno nakon slijetanja na Međunarodni aerodrom Tuzla, Fuad Backović Deen je prilikom susreta sa ekipom portala Klix.ba kazao da su bh. predstavnici dali svoj maksimum kada je u pitanju cjelokupan projekat, naglasivši da je posebno ponosan na činjenicu da je numera “Ljubav je” izvedena na jezicima naroda BiH.

“Jako sam zadovoljan. Mi smo na neki način pobjednici, s obzirom da smo BiH na ovo takmičenje vratili nakon tri godine, što je očigledno bilo nemoguće kada je javni servis BHRT u pitanju. Uradili smo ono što se mnogi nisu usudili. Moram da kažem da se Eurosong mnogo promijenio od onoga kako ga ja pamtim iz 2004. godine. To sada više nije takmičenje za najbolju pjesmu. To je takmičenje u moći, novcu i tehnologiji”, rekao je Deen u razgovoru za Klix.ba.

Kada je u pitanju neprolazak u finale, Deen ističe da je ovdje riječ o takmičenju u kojem je jedino bitno biti prvi.

“Veliki je to biznis i jako teško je biti među tim ljudima sa tako malim, skoro pa nikakvim budžetom. Za informaciju, predstavnik Rusije je u svoj projekat uložio oko 17,5 miliona eura. Neki kažu da nam je scenografija bila vrlo siromašna, da nismo iskoristili ono što nudi scena i slično. Ne, mi nismo mogli da iskoristimo ono što nudi scena, jer se to sve dodatno plaća. Na primjer ‘zlatnu kišu’ na sceni morate platiti 30.000 eura, grafiku 20.000 i tako dalje. Svi ti nastupi koštaju preko 100.000 eura, a toliko mi nismo imali u cjelokupnom budžetu”, nastavio je Deen.

Podsjećamo, bh. predstavnici na sceni Globe Arene pojavili su se razdvojeni bodljikavom žicom koja je predstavljala razdvojenost u Evropi, te predrasude i fobije koje vladaju današnjicom.

Deen naglašava da je naša ekipa ostala vrlo zapažena upravo zbog snažne poruke koja je poslana u svijet.

“Tema smo bili sve vrijeme, kako među novinarima, tako i među fanovima. Na švedskom dnevniku su rekli da smo možda čak i jedina delegacija koja se usudila poslati snažnu poruku u Evropu i svijet, zajedno sa Ukrajinom koja je pobijedila”, istakao je Deen.

Inače, u subotu uvečer održano je finale izbora za najbolju pjesmu Evrope, a pobjedu je iz Štokholma odnijela Jamala iz Ukrajine sa numerom “1944”.

Klix