Home » Bh. firme u aprilu na sajmu u Kuvajtu

Bh. firme u aprilu na sajmu u Kuvajtu

U Sarajevu je predstavljen najveći sajam industrije BiH u Kuvajtu, koji će u saradnji kompanije FK Logistic Group i Ambasade Bosne i Hercegovine od 24. do 27. aprila biti organizovan u Kuvajtu.

Sajam će biti svojevrsna prilika svim bosanskohercegovačkim kompanijama da predstave svoje proizvode te nađu partnere kako u Kuvajtu tako i u drugim zemljama Perzijskog zaljeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Prezentaciju je održala FK Logistic Group, jedna od prvih kuvajtskih kompanija koje su ušle na tržište BiH radeći, između ostalog, na organiziranju direktnih avionskih linija između BiH i Kuvajta, na potpori bh. turizmu, promociji trgovinske suradnje stvaranjem ozbiljnog odnosa između vlasnika kapitala i investitora te sektora industrije i biznisa u Bosni i Hercegovini.

– Ovaj sajam će biti od velike koristi za BiH, budući da na sajmu neće biti prisutni samo predstavnici vlade Kuvajta nego svih GCC zemalja, i bh. kompanije će imati priliku da se predstave se u različitim sektorima, od različitih industrija, drvne industrije, obrazovanja, farmaceutske industrije, zdravstvene njege… – istakao je dorektor FK Logistig Group kompanije Abdullah Al-Tammar.

Za Kuvajt su sve ove oblasti jako bitne zbog čega su, istakao je, i vidjeli ogroman potencijal u BiH.

– Budući da Kuvajt ulaže svake godine mnogo novca u liječnje svojih državljana izvan zemlje, i to je ogromna prilika za BiH da ponudi svoj potencijal. Kuvajt također ulaže mnogo novca u školovanje svojih studenata izvan Kuvajta i tri univerziteta iz BiH koji su već priznati u državi Kuvajt će imati priliku da prime kuvajtske studente gdje će studenti moći živjeti u BiH i upoznati ovu zemlju na bolji način – dodao je Al-Tammar.

Kuvajtska farmaceutska industrija također mnogo ulaže u kupovinu lijekova izvan države, zbog čega će, naglasio je, bosanskohercegovačke kompanije imati priliku da izvoze svoje proizvode i na taj način doprinesu razvoju te industrije.

Sve kompanije se mogu online registrovati za učešće na pomenutom sajmu ili direktno doći u prostorije FK Logistic u Sarajevu. Prijava za učešće će trajati u naradne dvije sedmice.

– Sve industrije imaju priliku da predstave svoju djelatnost. Bitno je spomenuti da i oni koji nemaju registrovan biznis već samo ideju koju žele da razviju i za koju im je potrebna investicija, mogu doći na sajam i potražiti investitora za ideju – dodao je Al-Tammar.

Iz Ambasade Države Kuvajt u Sarajevu ističu da se na intenziviranju saradnje između Kuvajta i BiH radi otkako je Ambasada otvorena 2010. godine, a ta saradnja datira još iz perioda bivše Jugoslavije.

Kako je ispred Ambasade Kuvajta u BiH istakla Emina Omanović, direktna linija između Kuvajta i BiH, koja je uvedena 2012. godine, uticala je da se u poveća i broj kuvajtskih turista u BiH izrazivši nadu da će taj trend nastaviti i nakon sajma.

– To je prilika za promociju naše države i nadamo se da će se nastaviti. Sajam je prilika za sve kompanije da predstave svoje proizvode da nađu partnere u Kuvajtu i da intenziviraju saradnju. Sajam će pokriti više industrija. Sve kompanije koje žele uspostaviti saradnju sa kuvajtskim kompanijama mogu aplicirati u naredne dvije sedmice i da predstave ono što nude – kazala je Omanović.

AA