Home » Bh. proizvođači policijske opreme: Ako proizvodimo za NATO, možemo i za policiju

Bh. proizvođači policijske opreme: Ako proizvodimo za NATO, možemo i za policiju

Predstavnici Konzorcija bh. proizvođača vojne i policijske opreme i Udruženje tekstila, obuće i kože na pres-konferenciji u Privrednoj komori FBiH poručili su kako mogu zadovoljiti standard proizvodnje uniformi za policijske agencije u BiH, i kako je potrebna revizija Pravilnika o proizvodnji vojne i policijske opreme koji ih diskriminira i preferira uvoz od stranih proizvođača.

“Udružili smo se s konzorcijem bh. proizvođača vojne i policijske opreme da im pomognemo. Vijeće ministara donijelo je Pravilnik prema kojem se naše firme mogu prijaviti, ali teško da mogu pobijediti. Očekujemo da se odluka stavi van snage, i tražimo da se pristupi reviziji kako bi naše firme dobile šansu, jer ako mogu proizvoditi za NATO, mogu i za policiju BiH”, poručio je sekretar Udruženja tekstila, obuće i kože (UTOK) BiH Amir Međić, i dodao kako naše firme u ovakvim situacijama gube oko 10 miliona KM godišnje.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić, ranije ove godine kazao je kako bh. kompanije koriste drugačiji kriterij za proizvodnju uniformi za strano i domaće tržište.

“Oni rade po tom kvalitetu za slovensku policiju i vojsku, a kad je u pitanju domaća policija, onda hoće niži standard kvaliteta”, istakao je Mektić i dodao kako kvalitet opreme neće spustiti ni za jedan procenat.

Kao odgovor na ove Mektićeve tvrdnje, predstavnik konzorcija bh. proizvođača vojne i policijske opreme Haris Sejdić poziva na uključivanje nezavisnih laboratorija u Zagrebu i Beogradu koji bi testirali uzorke, a ministra da obiđe proizvođače u Bosni i Hercegovini i uvjeri se u kvalitet.

“Pravilnik usvojen u decembru prošle godine ima svrhu da se eliminišu domaći proizvođači i da se preferira trgovina i uvoz iz inostranstva. Pod parolom lošeg kvaliteta nametnuo se jedan strani brend kako bi se eliminisala domaća proizvodnja, a mi iz konzorcija kažemo ako postoji problem u kvalitetu, hajde da zajedno propišemo novi kvalitet. To vam je kao da neko u automobilskoj industriji kaže da je jedino BMW dobar kvalitet, a da ostali brandovi poput Audija i VW-a nisu dovoljno dobri”, tvrdi Sejdić.

  Priča o slozi komšija u Srebrenici: Djeci kupili bazen da budu zajedno (VIDEO)

Pet agencija, među kojima su Granična policija BiH i SIPA, za koje su dosad, kako tvrdi Sejdić, više manje radili domaći proizvođači, trebale bi dobiti nove uniforme, a prema nekim indicijama, trgovački lobi forsira američki brand 511 koji se proizvodi u Vijetnamu. Sejdić tvrdi da je taj brend propisan kako bi se eliminisali domaći proizvođači.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, pružio je podršku domaćim proizvođačima.

“Privredna komora štiti interese bh. proizvođača, odnosno oko hiljadu zaposlenih radnika u tim pogonima. Prvi put se udružuje ovakav konzorcij da zajednički nastupa, jedino tako mogu pobijediti i naš zadatak je da ih zaštitimo”, kazao je Jašarspahić.

Konzorcij bh. proizvođača vojne i policijske opreme čini pet firmi iz Federacije, i četiri iz RS-a, i to MEN d.o.o. Travnik, Koteks d.o.o. Tešanj, ZENKO d.o.o. Zenica, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Sparta d.o.o. Banja Luka, Miltex d.o.o Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt d.o.o. Banja Luka.

Fokus.ba