Home » Bh. tim večeras kreće u Rio, a nadležni nisu ispunili obećanja

Bh. tim večeras kreće u Rio, a nadležni nisu ispunili obećanja

Približio se čas polaska. Najveći dio olimpijskog tima BiH putuje danas u Rio de Janeiro, dok će se neki morati dodatno i prilagođavati situaciji i mijenjati plan zbog učešća na turniru.

To se odnosi na našeg olimpijca Mirzu Bašića, koji je se plasirao u četvrtfinale Challengera u španskoj Segoviji, eliminisavši Čeha Michala Konečnog sa 2:0 pa je morao promijeniti “red poteza”.

Generalni sekretar OKBiH i šef misije olimpijskog tima Said Fazlagić izjavio je da će svi olimpijci biti u ponedjeljak na okupu u Rio de Janeiru, gdje će od 5. do 21. avgusta učestvovati na OI.

Najbrojniji tim dosad

– Kompletna ekspedicija broji 27 članova, uključujući tu i članove Predsjedništva OKBiH, koji idu o trošku MOK-a, rekao je Fazlagić.

Boje naše zemlje braniće najbrojniji tim dosad koji čine Damir Džumhur i Mirza Bašić (tenis), Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucija Kimani (atletika), Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo (plivanje), Larisa Cerić (džudo) i Tatjana Đekanović (streljaštvo).

Fazlagić kaže da već danas polazi iz Sarajeva u Rio sa Đekanovićevom i trenerom Nevenom Rašićem.

– Po dolasku se sastajem sa predstavnicima organizatora, da bi sva papirologija mogla biti sređena. Članovi Predsjedništva OKBiH trebaju da doputuju u srijedu. Svečano podizanje naše zastave biće upriličeno 4. avgusta. Istakao bih lijep gest Tuke, koji je omogućio da njegov maser pomaže i ostalim našim olimpijcima na Igrama.

Fazlagić je naglasio da niko ne strahuje od zika virusa.

– Ponijeli smo sve preparate za zaštitu. Upute od MOK-a i Svjetske komisije za zdravstvo biće sasvim ispoštovane, kazao je Fazlagić, dodavši da je OKBiH uložio velike napore da našim sportistima omogući normalne uslove.

– Imali smo obećanja od Ministarstva civilnih poslova, Federalnog i ministarstva kulture i sporta KS-a i entiteta, ali niko nije uplatio obećana sredstva. Još nijedna marka nije legla na račun OKBiH. Tromi sistem finansiranja je katastrofalan. Najagilniji je ministar Adil Osmanović, koji čini sve što može da pomogne, ali je usamljen, istakao je Fazlagić, dodavši da je OKBiH kroz logistiku, transport, promociju, opremu i kampanjom Patriot i distribucijom brošura pružio podršku našim olimpijcima.

Kombijem do Zagreba

Kombijem će se večeras uputiti u Zagreb Amina Kajtaz, Larisa Cerić, Amel Tuka, Hamza Alić, Mesud Pezer, Kemal Mešić, Lucia Kimani – Marčetić, kao i treneri Fuad Mešić, Mehmed Skender, Giovanni Ghidini, Siniša Marčetić, Elvir Krehmić, Branislav Crnogorac i zamjenica šefa misije bh. olimpijskog tima Dajana Sadžak, odakle avionom kreću u Rio de Janeiro sutra prijepodne, dok bi Mihajlo Čeprkalo, Goran Grahovac, Damir i Nerfid Džumhur trebali letom iz Beograda danas u 18 sati poći ka brazilskoj metropoli.

Oslobođenje