Home » Bh. voće propada zbog uvoza: Strahujemo da ćemo morati ugasiti proizvodnju

Bh. voće propada zbog uvoza: Strahujemo da ćemo morati ugasiti proizvodnju

Bh. proizvođači jabuka obratili su se medijima žaleći se kako svoje domaće proizvode ne mogu prodati u BiH zbog uvoza ovih proizvoda iz zemalja regije i šire. Dodatno su zabrinuti da bi ispunjavanjem uvjeta za ulazak u EU bh. poljoprivreda ostala nezaštićena.

Ističu da su očajni jer dosta njihovih proizvoda propadne s obzirom na to da su uvozni proizvodi jeftiniji od domaćih, iako je domaća roba kvalitetnija. Nedžad Bićo iz Udruženja poljoprivrednika FBiH ističe kako ovakva situacija nije samo s voćem, nego i drugim poljoprivrednim proizvodima.

“Nas satire uvoz. Imamo male poticaje, nema zaštite domaće proizvodnje i naša roba je nekonkurentna u odnosu na uvoznu. Ne možemo se mjeriti s uvoznom robom jer su njihovi proizvodi jeftiniji zbog velikih poticaja, stimulacija, subvencija i sl. Naši proizvodi su kvalitetniji i narod se treba okrenuti domaćim proizvodima”, kazao je Bićo za Klix.ba.

Ističe kako je ista situacija i sa žitaricama, mesom, povrćem i ostalim namirnicama. Bićo i Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kažu kako stranci mogu “za džaba” prodati svoju robu upravo zbog tih povlastica kojih u BiH nema nikako ili nedovoljno.

“Mi ne možemo biti konkurentni. Dobar kvalitet se može prodati, ali često idemo i na to da prodamo po nekoj cijeni samo da budemo na pozitivnoj nuli”, rekao je Dojčinović.

Predsjednik Udruženja voćara RS naglasio je kako su voćari spas pronašli u ruskom tržištu na koje izvoze svoje proizvode, jer dosta toga ne bi bilo prodato i propalo bi. Ugovor o trgovini BiH i Rusije postoji deset godina i on omogućava da se ne plaća carina na izvoz iz BiH u Rusiju. Voćari se nadaju da će nešto slično imati i s drugim zemljama.

“Svi smo mi za ulazak u EU, ali pod uvjetom da se zaštiti domaća proizvodnja. Mi ne proizvodimo dovoljno proizvoda da pokrijemo sve potrebe BiH, tako da uvijek ima prostora za uvoz, ali ne želimo da nas dovedu u situaciju da gasimo proizvodnju zarad tuđih interesa”, rekao je Bićo.

Dojčinović je kazao kako su voćari već uputili svoje prijedloge pregovaračima za regulaciju dijela koji se tiče proizvodnje i trgovine voćem.

“Oni iz EU žele samo da nama uvoze, a nama ne daju da izvozimo. Želimo da mi izvezemo onoliko koliko nama Hrvatska uveze i tako s drugim zemljama”, kazao je Dojčinović.

Bh. vlasti obećale su prije i nakon predaje aplikacije da će zaštiti domaću privredu kako bi opstala nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te postala konkurentna na drugim tržištima.

KLIX.ba