Home » Biden: Omikron varijanta koronavirusa nije razlog za paniku

Biden: Omikron varijanta koronavirusa nije razlog za paniku

Američki predsjednik Joe Biden poručio je Amerikancima da ne “paničare” zbog novo identifikovane omikron varijante koronavirusa i rekao da za sada ne predviđa novu blokadu ili produženje ograničenja putovanja.

Varijanta virusa, koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, ali se već pojavljuje u više zemalja, “je razlog za zabrinutost, a ne razlog za paniku”, rekao je Biden.

Naglasio je da su Sjedinjene Države u dobroj poziciji da kontroliraju širenje omikrona, a da ne moraju pribjegavati zatvaranju ili zabrani putovanja izvan ograničenja koja su već nametnuta za osam južnoafričkih zemalja, javlja AFP.

– Danas imamo više alata za borbu protiv ove varijante nego što smo ikada prije imali – rekao je, dodajući kako njegov glavni medicinski savjetnik Anthony Fauci očekuje da će trenutne vakcine djelovati protiv nove varijante, s trećim dozama koji povećavaju zaštitu.

Biden je ove zime obećao “detaljnu strategiju” za borbu protiv Covid-19, ali je signalizirao da Amerikanci neće biti podvrgnuti opterećujućim mjerama.

– Ne zatvaranjem već većom stopom vakcinacije, pojačivačima, testiranjem i još mnogo toga – rekao je, precizirajući da sada ne vidi potrebu za obaveznom vakcinacijom ili testiranjem na domaćem zračnom prometu.

Sjedinjene Države, Kanada i Evropska unija strogo su ograničile ulazak putnika iz Južne Afrike i sedam drugih zemalja u regiji. Međutim, Biden je također rekao kako ne očekuje veće zabrane putovanja.