Home » Bijela kuća ‘duboko užasnuta’ odlukom izraelske vlade o širenju jevrejskih naselja

Bijela kuća ‘duboko užasnuta’ odlukom izraelske vlade o širenju jevrejskih naselja

Sjedinjene Države “duboko su užasnute” odlukom izraelske vlade da proširi aktivnost jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, objavila je u četvrtak Bijela kuća, sugerirajući da je predsjednik Joe Biden spreman zauzeti tvrđi stav u rješavanju tog problema s premijerom Benjaminom Netanyahuom.

– Takva aktivnost “stvara činjenice na terenu koje potkopavaju dvodržavno rješenje “između Izraelaca i Palestinaca izjavila je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Visoki članovi Netanyahuove krajnje desničarske koalicije nastoje proširiti naselja na teritoriji Zapadne obale koju je Izrael zauzeo u ratu 1967. i na kojoj Palestinci žele uspostaviti državu.

Većina svjetskih sila smatra da su izraelska naselja na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu nelegalna. Izrael to osporava i navodi biblijske, istorijske i političke veze sa Zapadnom obalom, kao i sigurnosne interese.

– Duboko smo uznemireni najavom Izraelaca da će unaprijediti hiljade novih naselja i retroaktivno legalizirati devet ispostava na Zapadnoj obali koje su do sada bile nelegalne prema izraelskim zakonima – rekla je Jean-Pierre.

Izrael je u nedjelju dao retroaktivnu dozvolu za devet naseljeničkih ispostava na Zapadnoj obali i najavio masovnu gradnju novih domova u uspostavljenim naseljima.

– Sjedinjene Države se snažno protive ovim jednostranim mjerama koje pogoršavaju napetosti, štete povjerenju između strana i potkopavaju geografsku održivost dvodržavnog rješenja – rekla je Jean-Pierre.

Dodala da je američki državni sekretar Antony Blinken tokom nedavne posjete regiji jasno stavio do znanja da “sve strane treba da se uzdrže od akcija koje povećavaju napetosti i odvode nas dalje od mira”.

– Izgradnja naselja i aktivnosti u srcu Zapadne obale, uključujući legalizaciju ispostava, stvaraju činjenice na terenu koje potkopavaju dvodržavno rješenje – rekla je ona, prenosi Reuters.