Home » Bosanac iz Kanade testamentom ostavio milion KM narodnim kuhinjama u BiH

Bosanac iz Kanade testamentom ostavio milion KM narodnim kuhinjama u BiH

Neimenovani Kanađanin porijeklom iz Bosne i Hercegovine testamentnom je nakon svoje smrti ostavio nevjerovatnih milion konvertibilnih maraka za tri javne kuhinje u svojoj domovini.

On je odlučio da na ovaj nevjerovatan način pomogne potrebitim ljudima iz Bosne i Hercegovine, a njegovu posljednju volju za Radiosarajevo.ba potvrdila je Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zilha iz sarajevske narodne kuhinje “Stari Grad”.

“Tačna je ta informacija. Ovaj divni gospodin odlučio je donirati novac za Federalni Crveni križ, Merhamet na području cijele BiH i našu narodnu kuhinju. Sve je on to lijepo raspodijelio, taj testament je izvršen i ostavio nam je blizu milion KM“, kazala nam je tetka Zilha.

Ona je dodala i kako je ovaj neimenovani gospodin iz jednog mjesta u blizini Rogatice, te da se 2008. godine odlučio na ovaj potez.

“Cijela ova priča traje od 2008. godinem, kada su od nas zatraženi podaci za ovu plemenitu misiju, dok je ovaj gospodin još bio živ. Mi smo njega naravno i upoznali, on je donosio i ranije donacije za našu kuhinju, a svima je podijelio novac, od svoje bliže porodice, do nas”, istaknula je tetka Zilha.

Jedini uslov koji stajao u, za ovo podneblje, neobičnom testamentu bio je da sav novac bude potrošen isključivo za hranu.

Mi smo dobili otprilike 270.000 KM i odmah smo to iskoristili kako bismo za cijelu ovu godinu obezbijedili namirnice, pojačali sva izdavanja za naše korisnike. Obezbijedili smo mlijeko, pojačali meso, ulje, šećer i kafu. Nisam ni slutila, prije 10 godina kada smo dostavljali dokumente, da će se ovo jednog dana desiti”, zaključila je Zilha Šeta.

Zenicablog.com