Home » Broj poginulih u Turskoj i Siriji veći od 11.000, tlo se i dalje trese, a spasilački timovi traže preživjele

Broj poginulih u Turskoj i Siriji veći od 11.000, tlo se i dalje trese, a spasilački timovi traže preživjele

Spasilački timovi nastavljaju tražiti preživjele, dok je broj mrtvih nakon razornih zemljotresa duž tursko-sirijske granice veći od 11.000. Očekuje se da će ti brojevi rasti kako se spasilački napori multinacionalnih spasilačkih timova ubrzavaju usred ledenih i olujnih vremenskih uslova. Više desetina hiljada ljudi je povrijeđeno.

U Siriji, gdje su zdravstveni sistem i infrastruktura opustošeni tokom 12 godina rata, novosti o broju mrtvih pristizale su sporije. Najmanje 1.932 osobe su poginule, a više od 3.749 je povrijeđeno, prema podacima Ministarstva zdravstva i spasilačke organizacije Bijele kacige, koji broje žrtve u područjima pod kontrolom vlade, odnosno, opozicije.

S druge strane, vrijeme postaje sve opasnije pa tako velika hladnoća i vremenske neprilike otežavaju preživjelima boravak vani budući da ih je većina ostala bez krova nad glavom ili se pojedini plaše vratiti u domove, a spasilačkim timovima je sve teže doći do nestalih.

Dok su timovi za potragu i spašavanje iz cijelog svijeta stigli u regiju, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je vanredno stanje na tri mjeseca u 10 najteže pogođenih pokrajina.

Dok pomoć pristiže iz cijelog svijeta, razmjeri humanitarne krize postaju jasniji, a humanitarne agencije upozoravaju na poteškoće u pronalaženju preživjelih i liječenju povrijeđenih.

Također, tlo u ovoj regiji se i dalje trese pa je tako danas registrovano nekoliko manjih zemljotresa na području Turske.

Izvor: N1