Home » Broj poginulih u zemljotresu u Maroku prešao hiljadu

Broj poginulih u zemljotresu u Maroku prešao hiljadu

Više od 1.000 ljudi je poginulo, a više od 1.200 je zadobilo povrede u potresu koji je sinoć pogodio Maroko s epicentom u blizini Marakeša.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je broj mrtvih dosegao 1.037, s 1.204 povrijeđenih, od kojih 721 u kritičnom stanju.

Očekivalo se da će broj žrtava rasti kako spasioci budu stizali do udaljenih područja i počnu akciju spašavanja i iskopavanja iz ruševina, javio je AFP.

Alžir, koji je prekinuo veze s Marokom prije dvije godine, rekao je u subotu da će otvoriti svoj zračni prostor za humanitarne i medicinske letove za Maroko, nakon velikog potresa.

Alžir je prekinuo diplomatske odnose s Marokom 2021. godine, navodeći kao razlog, kako je rekao, “neprijateljske radnje”. Alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune kazao je ranije ove godine da su odnosi između sjevernoafričkih susjeda dosegli “tačku bez povratka”.

U saopćenju o potresu u Maroku, predsjedništvo Alžira poručilo je da je spremno pružiti humanitarnu pomoć i ponuditi sve svoje materijalne i ljudske mogućnosti u znak solidarnosti s bratskim marokanskim narodom, ako Maroko takvu pomoć zatraži.

Marakeš je zabilježio više od 10 miliona turista 2022. godine i bio je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Africi. Osnovan 1070. godine, Marakeš se može pohvaliti živopisnom historijom i poznatim znamenitostima kao što je džamija Kutubiyya.

Potres se dogodio nešto poslije 23 sata po lokalnom vremenu, na relativno maloj dubini od 71 km jugozapadno od Marakeša, prema američkom Geološkom institutu i bio je magnitude 6,8 stepeni po Rihterovoj skali, piše BBC.