Home » Brojni evropski državnici i institucije izrazili podršku Ukrajini na Dan nezavisnosti

Brojni evropski državnici i institucije izrazili podršku Ukrajini na Dan nezavisnosti

Brojni evropski zvaničnici, državnici i javne ličnosti izrazili su podršku Ukrajini na njen 31. Dan nezavisnosti od Sovjetskog Saveza. Čestitke i izrazi podrške objavljeni su na društvenoj mreži Twitter.

Među prvima koji su čestitali Dan nezavisnosti bila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, izrazivši poruku Ukrajini u borbi za slobodu, nezavisnost i evropsku budućnost.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu također je čestitao Dan nezavisnosti Ukrajini, s porukom da Turska podržava teritorijalni suverentiet Ukrajine.

Britanski premijer Boris Johnson, koji je u prošlosti izražavao snažnu podršku Ukrajini i koji se nedavno sastao sa Zelenskim, podržao je ukrajinsku borbu za slobodu.

Njegov francuski kolega, predsjednik Emmanuel Macron, izrazio je podršku Ukrajini i njenom narodu protiv okupatora.

U podršci Ukrajini nije izostao ni njemački kancelar Olaf Scholz, koji je u posljednje vrijeme na meti kritika zbog politike prema uvozu ruskog gasa.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odao je počast hrabrim “Ukrajincima i Ukrajinkama koji se bore za svoju slobodu i svoju zemlju”.

Vijeće Evropske unije je najavilo da će danas njihove zgrade biti osvijetljene bojama ukrajinske zastave u znak obilježavanja Dana nezavisnosti Ukrajine.