Home » Cavusoglu: Erdogan narednog mjeseca u posjeti balkanskim zemljama

Cavusoglu: Erdogan narednog mjeseca u posjeti balkanskim zemljama

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu izjavio je kako će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan narednog mjeseca upriličiti posjetu balkanskim zemljama, te kako to potvrđuje njihovu posvećenost miru i stabilnosti regiona, javlja Anadolu Agency (AA).

– Posjeta koju će narednog mjeseca balkanskim zemljama upriličiti predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan potvrđuje našu posvećenost miru i stabilnosti regiona. Turkiye snažno podržava mir i stabilnost Balkana – rekao je Cavusoglu, govoreći na otvaranju 13. konferencije ambasadora koja se održava u Ankari.

Naveo je kako je Turkiye svojim vojnim operacijama na sjeveru Sirije otvorila put sigurnom povratku.

  Evropska komisija predložila osmi paket sankcija protiv Rusije

– Međutim, teroristička organizacija PKK/YPG/PYD i njeni ogranci nastavljaju napadati našu zemlju i sirijske civile kako bi narušili ovo okruženje stabilnosti i unaprijedili svoj separatistički plan. Naša zemlja je značajno doprinijela sigurnosti miliona Sirijaca, stoga se od nas ne može očekivati da sjedimo skrštenih ruku na napade terorista YPG/PKK-a – kazao je Cavusoglu.

Ističući da Turkiye podržava oslobađanje okupiranih azerbajdžanskih teritorija, Cavusoglu je rekao kako njegova zemlja stoji uz istinu i pravdu.

Cavusoglu je ponovo upozorio Armeniju da se uzdrži od novih provokacija.