Home » Čelnik UN-a za ljudska prava Volker Turk upozorio na povećan rizik od “zvjerskih zločina” u Gazi

Čelnik UN-a za ljudska prava Volker Turk upozorio na povećan rizik od “zvjerskih zločina” u Gazi

Čelnik Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk upozorio je u srijedu da postoji povećan rizik od “zvjerskih zločina” u Gazi, pozivajući uključene strane da se suzdrže od takvih kršenja.

– Moje humanitarne kolege opisale su situaciju kao apokaliptičnu. U ovim okolnostima postoji povećan rizik od zločina – izjavio je Turk novinarima u Ženevi.

– Moraju se hitno poduzeti mjere, kako od strane zainteresovanih strana tako i svih država, posebno onih koje imaju uticaj, kako bi se spriječili takvi zločini – kazao je.

Izraelske trupe i borci Hamasa u srijedu su bili u žestokoj kopnenoj borbi u Gazi nakon što su Izraelci stigli do južnog grada Khan Younis.

Bombardovanje posljednjih dana primoralo je stanovništvo da pobjegne na jug gusto naseljene palestinske enklave, gdje bi prenaseljenost i nedostatak sanitarnih uslova mogli dovesti do širenja bolesti.

– Oko 1,9 miliona od 2,2 miliona Palestinaca raseljeno je i gurnuto u sve manja i izuzetno nakrcana mjesta u južnoj Gazi u nehigijenskim i nezdravim uslovima – rekao je Turk.

– Humanitarna pomoć ponovo je praktično prekinuta jer se širi strah od široko rasprostranjene bolesti i gladi – kazao je.

Turk je također ukazao na ono što je nazvao “dehumanizirajućim i huškačkim izjavama” visokih izraelskih zvaničnika i ličnosti iz Hamasa, za koje je kazao da bi se potencijalno mogle smatrati podsticanjem na zločine.

– Istorija nam je pokazala kuda takav jezik može da odvede. Ovo nije samo neprihvatljivo, nego nadležni sud takve izjave u okolnostima u kojima su date može smatrati podsticanjem na zločine – rekao je Turk, prenosi Reuters.