Home » Cijena električne energije u Evropi već oborila rekorde, deset puta veća nego prošle godine

Cijena električne energije u Evropi već oborila rekorde, deset puta veća nego prošle godine

Cijene električne energije u Europi postavile su nove rekorde, nagovještavajući tešku zimu dok ruska invazija na Ukrajinu donosi ekonomske probleme čitavom evropskom kontinentu.

Cijena električne nergije u ugovorima za godinu unaprijed u Njemačkoj dosegla 995 eura po megavat satu, dok je u Francuskoj cijena električne energije u istim ugovorima preko 1.100 eura, to je deset puta više u odnosu na cijenu koja je bila prošle godine u ovom periodu.

U Britaniji, energetski regulator Ofgem rekao je da će povećati gornju granicu za cijenu struje i plina gotovo dvostruko od 1. oktobra na prosječnih 3.549 funti (oko 4197 eura) godišnje. Ofgem je za porast okrivio skok globalnih veleprodajnih cijena plina nakon ukidanja Covid restrikcija i ruskih ograničenja opskrbe.

Češka Republika, koja je predsjedava Evropskom unijom, najavila je u petak da će sazvati EU summit o energetskoj krizi “što je prije moguće”.

Cijene energije su skočile u Evropi jer je Rusija smanjila opskrbu prirodnim plinom kontinentu, uz strah od drastičnijih rezova zimi usred napetosti između Moskve i Zapada zbog rata. Jedna petina evropske električne energije proizvodi se u plinskim elektranama, pa pad ponude neizbježno dovodi do poskupljenja.

Evropske cijene plina u petak su dosegle 341 eura po MWh, blizu rekordne cijene od 345 eura u martu.

Gašenje nekoliko nuklearnih reaktora zbog problema s korozijom pridonijelo je povećanju cijene električne energije u Francuskoj jer je proizvodnja električne energije dramatično smanjena u zemlji.

Samo 24 od 56 reaktora kojima upravlja energetski div EDF u četvrtak su bila na mreži. Francuska, koja tradicionalno izvozi električnu energiju, sada je uvoznik.

“Zima će biti teško razdoblje za sve zemlje u Europi.Cijene će ostati visoke, moguće da budu i veće”, rekao je za AFP Giovanni Sgaravatti, istraživač u Bruegl think tanku u Bruxellesu, prenosi France24.

Izvor: Klix