Home » Cijene nafte na svjetskim tržištima pale drugu sedmicu zaredom

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale drugu sedmicu zaredom

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, druge zaredom, pa su dodatno skliznule s najviših razina u više godina.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice oko 2 posto, na 82,74 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,7 posto, na 81,27 dolara.

Tako je na londonskom tržištu cijena barela dodatno skliznula s najvišeg nivoa u tri godine, a na američkom tržištu u sedam.

Na sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika u četvrtak odlučeno je da se ostaje pri dosadašnjem planu o povećavanje proizvodnje u decembru za 400 hiljada barela dnevno.

Tako je OPEC+ odbio znatnije povećati proizvodnju, premda je predsjednik SAD-a Joe Biden pozvao na veće povećanje kako bi se zakočio brzi rast cijena.

U SAD-u su maloprodajne cijene galona benzina blizu četiri dolara, što se smatra točkom pritiska za američke vozače, pa je Biden pozvao velike proizvođače energije u grupi vodećih razvijenih i ekonomija u razvoju G20 da povećaju proizvodnju.

Bijela kuća poručila je i da će Washington razmotriti cijeli niz alata koji mu stoje na raspolaganju kako bi nakon sastanka OPEC+ osigurao snabdijevanje energentima po pristupačnim cijenama.

Na tržištu sada svi žele znati hoće li SAD i druge zemlje posegnuti za prodajom nafte iz strateških rezervi, napisao je u bilješci analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

– Takva bi odluka spustila cijene, ali strateške rezerve nafte mogu samo popuniti prazninu u periodu vremenski ograničenih poremećaja u proizvodnji i ne mogu riješiti strukturne probleme, poput nedovoljnih ulaganja i rasta potražnje – objasnio je Staunovo.

U UBS-u očekuju da će cijena barela u Londonu nastaviti rasti idućih mjeseci prema 90 dolara.

Izvor: Klix.ba