Home » Članice NATO-a obećale bezuslovnu podršku BiH, označeni smo kao strateški partner

Članice NATO-a obećale bezuslovnu podršku BiH, označeni smo kao strateški partner

Drugog dana NATO Samita, koji se održava u Madridu, organizirana je radna večera na kojoj su učestvovali ministri odbrana zemalja članica NATO-a i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, kao predstavnika jedine zemlje partnera koja je učestvovala na ovom događaju.

Tema skupa je bila Zapadni Balkan sa posebnim naglaskom na jačanje saradnje između Zapadnog Balkana, odnosno BiH i NATO, kao i stvaranje što boljeg sigurnosnog okruženja.

Na samom početku, skupu se obratio ministar odbrane BiH Sifet Podžić, koji je izrazio zadovoljstvo što je dio ovako eminentnog skupa i da je sretan što je mogao potvrditi da je BiH donijela dobru odluku kada je za svoje strateške ciljeve postavila članstvo u NATO i EU.

“Biti dio ove porodice daje nadu da postoji šansa za građane BiH da imaju bolju sigurnosnu, ekonomsku i socijalnu perspektivu života, jednako kao i građani drugih zemlja u Evropi. Danas smo svi ovdje, a i šire, svjedoci smo da se mrak nadvio nad svijet, uzrokovan agresijom Rusije na Ukrajinu. Ponovo smo svjedoci ubijanja nedužnih, uništavanja kulturnih i drugih znamenitosti u jednoj zemlji u Evropi. Ovakva situacija ne daje spokoja nikom, a naročito Bosancima i Hercegovcima koji su prošli kroz razne golgote, i to ne tako davno. Moram reći da se ova kriza višedimenzionalno negativno refleksira ne samo na Evropu, već i na BiH koja je dio tog prostora. Razni oblici hibridnog rata, uključujući prijetnje ambasadora Ruske Federacije u BiH, mene primoravaju da od vas tražim podršku kao nikada do sada. BiH treba vašu podršku u svakom smislu te riječi. BiH je dosta uradila na svom putu ka euroatlantskim integracijama, ali sada kada smo možda i u završnoj fazi ostvarivanja strateških ciljeva, bez vaše pomoći to neće biti moguće. Ja od vas ne zahtijevam samo pomoć u izgradnji odbrambenih kapaciteta, već i jače političko angažiranje koje će obeshrabriti sve destruktivne snage u njihovoj malignoj namjeri i primorati da putem dijaloga zajedno gradimo efikasno društvo, po uzoru na vaša društva. BiH je mala zemlja koja se nalazi u srcu Evrope, na krucijalnoj ruti između dobra i zla, i svi zajedno moramo uraditi najbolje sto možemo da ostane samo dobro, a zlo nestane. Građani BiH to svakako zaslužuju“, rekao je ministar Podžić.

  Muškarac koji je pokušao nasilno ući u ured FBI-a ubijen u sukobu s policijom

Nakon obraćanja ministra Podžića, uslijedilo je obraćanje ministara odbrane zemalja članica koje su pružile bezrezervnu podršku BiH i obavezale se da će pružiti punu političku podršku, kao i jačanje odbrambenih kapaciteta BiH, čineći je tako otpornom na maligne uticaje.

“Podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu je bezuslovna, a posebno je naglašena promjena pristupa saveznika prema Zapadnom Balkanu, što je rezultiralo da je ovaj region postao od strateške važnosti za NATO savez. U tom pogledu, ministar je izrazio stav da to podrazumijeva stvaranje političke i praktične vizije za dugoročnu stabilnost na Zapadnom Balkanu.

“Ministar je ocijenio da se upravo iz ovog pristupa može najjasnije izvući zaključak da će NATO posvetiti posebnu pažnju ka stvaranju sigurnog ambijenta u BiH i zaštiti BiH u slučaju bilo kakvih pokušaja narušavanja suvereniteta, integriteta ili ugrožavanja mira.

Takođe, posebno je naglašeno da NATO mora jačati svoje aktivnosti prema BiH, a koje će ubrzati integraciju BiH u NATO.

Kao zaključak može se navesti da je NATO fokusiran na BiH i da će kroz razne aktivnosti, postupke i projekte zaštiti BiH od eventualnih bilo kakvih pokušaja narušavanja stabilnosti. Očigledno je da saveznici žele vidjeti BiH u NATO-u i EU i da će se u narednom periodu intenzivirati podrška BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

Na kraju, ministar Podžić se u svoje ime, delegacije koju je predvodio i u ime svih građana BiH, zahvalio prisutnim i njihovim vladama na dosadašnjoj podršci prema BiH, ali i na najavljenoj perspektivnoj pomoći u budućnosti.

Na radnoj večeri, pored ministra odbrane BiH prisutni su bili zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Edin Fako i šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić.

Ministar Podžić također je imao i bilateralne sastanke sa ministrima odbrane Njemačke, Italije i Norveške, tokom kojih je iskazana jaka podrška integracijama BiH u NATO savez, te posvećenost u pružanju svih vrsta podrške BiH tokom ovog procesa.

Ministar Podžić se danas sastao i sa delegacijom kongresmena iz Senata Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodila kongresmen Jeanne Shaheen.

Izvor: Klix