Home » Čović i Dodik i na pitanju javnih servisa nadmudrili stranke “bošnjačkog jedinstva”

Čović i Dodik i na pitanju javnih servisa nadmudrili stranke “bošnjačkog jedinstva”

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH jučer se vidjela sva „snaga“ ili bolje rečeno slabost koalicije na državnom nivou SDA-SBB-HDZ BiH i Saveza za promjene, piše novinska agencija Patria.

Na vrlo važnom primjeru o kojem ovisi opstanak državne i entitetskih televizija koalicija je pala, jer nije mogla osigurati dovoljno ruku da se izglasa Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH, koji su predložili poslanici Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić, a kojim se predviđa naplata RTV takse putem računa za električnu energiju.

Nije bilo entitetske većine, jer SDS od početka je jasno kazao da zbog uređivačke politike RTRS-a ne može podržati ovakvo rješenje, a kada su to shvatili SDA i SBB okrenuli su se ka opozicionom SNSD-u, koji je po pravilu krenuo s ucjenama.

Više sati trajali su pregovori, upućivane su SMS poruke, ali Staša Košarac nije na kraju želio razdvojiti amandman u kojem je stajalo da izvorni prihod prikupljen po osnovu RTV takse treba da se dijeli po 33 posto BHT-u, FTV-u i RTRS-u.

Razne kombinacije su bile u igri, od onih da SNSD-ovci izađu iz sale tokom glasanja, pa do kombinacija u Domu naroda. Važno je bilo izglasati zakon, ali…

Amandman Košarca je predviđao drugačiji način raspodjele sredstava prikupljenih od marketinga. U dijelu koji govori o raspodjeli sredstava prikupljenih od marketinga stajalo je da neto iznos prihoda od marketinga pripada onom javnom RTV sistemu koji je i ostvario te prihode.

SBB i SDA pozvale su SNSD da iz amandmana izbace dio o raspodjeli sredstava na 33 posto, jer su spremni podržati dio oko marketinga. U tom momentu osmijeh Košarca govorio je mnogo, dalo se zaključiti da će na prvoj pauzi krenuti „pregovori“.

Čak se jučer špekuliralo da SNSD uslovljava usvajanje ovog zakona za potpis premijera Denisa Zvizdića i Fadil Novalića na pismo namjere u vezi aranžamana s MMF-om, no uprkos mučnim dogovorima i lažnim osmjesima zakon nije prošao.

Postavlja se pitanje „zar ovako sitna stvar“ da se „uslovljava aranžmanom MMF-a“, ali odgovor SNSD-ovaca bio je jasan „državna televizija nije mala stvar“, i to opet uz osmijeh Košarca, koji ničim nije odavao uznemirenost.

Javni RTV sistemi neće propasti, poručio je to i poslanik Šefik Džaferović, i to je sigurno, ali mnogo opasnija pojava jučer je isplivala na površinu. Vlast na državnom nivou ne postoji, a sve do sada dogovoreno išlo je kroz ucjene ili uz pomoć opozicionih stranaka koje su u ime države i državnih interesa glasale o prihvatljivim prijedlozima pozicije.

Do kada će sve ovo moći da se održava „u životu“ za sada nije poznato, a slijedi i odmor parlamentaraca. Ko je pozicija, a ko opozicija na državnom nivou jučer niko nije mogao utvrditi, jer i HDZ BiH striktno je bio protiv izglasavanja zakona koji bi omogućio nastavak finansiranja Javnih RTV sistema.

Ovdje se rađa nova sumnja da li je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a bio na liniji sa Miloradom Dodikom, liderom SNSD-a i da li će oni zajedno moći nametnuti “svebošnjačkoj” koaliciji SAD i SBB da ipak popuste i prihvate prijedlog HDZ-a za kanalom na hrvatskom jeziku?

Sva su ova pitanja otvorena, a svaki i lošiji poznavalac političkih prilika u BiH zna da Bošnjaci, ma koliko se Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić trudili, ne mogu uraditi ništa konkretno bez da ne ustupe nešto Čoviću ili Dodiku, ili pak nekome iz Saveza za promjene.

Jučer se pokazalo da vlast na državnom nivou ne funkcionira, a BHT, FTV i RTRS su pred izdisajem. Jedini spas može se desiti 1. avgusta kada posljednji put pred odmor zasjeda Predstavnički dom PSBiH. Šta će do tada dobiti SNSD ili HDZ valja pomno pratiti.

NAP