Home » Cure detalji iz istrage: Provjerava se je li Splićanin Matej Periš moguća žrtva osvete Grobara?!

Cure detalji iz istrage: Provjerava se je li Splićanin Matej Periš moguća žrtva osvete Grobara?!

I dok su vremenski uvjeti znatno otežali potragu za nestalim Splićaninom Matejem Perišem, kako Jutarnji list saznaje iz izvora bliskih istrazi, jedna od radnih verzija policijske istrage je i da se Matej Periš (27) “zakačio” s nekim iz osiguranja Gotika, a poznato je da osiguranje klubova, pa i tog, drže pripadnici navijačkih grupa.

Kako tvrdi taj izvor, radi se o pripadnicima navijačke grupe Grobari i ljudima bliskim uhapšenom Veljku Belivuku, zvanom Velja Nevolja. Prikupljaju se i saznanja među pripadnicima Torcide jer je jedna od pretpostavki da je Periš možda bježao od nekoga od pripadnika tih navijačkih grupa.

Naime, poznato je da su pripadnici Torcide 2017. godine izazvali velik incident na derbiju Partizana i Crvene zvezde u kojem je bilo i povrijeđenih, kada je pripadnike Torcide unajmio škaljarski klan kako bi učestvovali u tuči. Iako se sve događalo polovinom decembra 2017. godine, nije isključeno da je Matej Periš, kao deklarirani navijač Hajduka, kolateralna žrtva osvete nekog od pripadnika navijačke grupe koja je u sukobu s Torcidom izvukla deblji kraj.

Iako je to samo jedna od “radnih” pretpostavki, da je posrijedi tako nešto, Grobari bi se vjerovatno oglasili da su naplatili dug Torcidi.

Misterij bez odgovora
Matejev otac Nenad Periš, koji je i dalje u Beogradu, u ponedjeljak nije imao novih informacija o potrazi, osim što je za srbijanske medije potvrdio informaciju koju smo objavili da su mladići već u 10 sati bili u policijskoj stanici zabrinuti zbog nestanka njihova prijatelja. Uputili su ih da ga traže u bolnicama, ali zašto to nije poduzela, policija nema objašnjenja jer srbijanski MUP danas nije izlazio s informacijama za javnost, a osobe nadležne za odnose s javnošću nisu odgovarale na pozive.

U ponedjeljak su predstavnici hrvatske policije otputovali u Beograd, što je medijima rekao premijer Andrej Plenković.

“Ja sam zatražio od ministra unutrašnjih poslova da u Beograd uputi ekipu naših predstavnika hrvatske policije, oni su danas na putu za Beograd”, rekao je premijer.

  Žena preminula na biračkom mjestu u Sarajevu, obustavljeno glasanje na toj lokaciji

Plenković je u ponedjeljak zahvalio na dosadašnjim naporima srbijanskoj policiji i svima koji učestvuju u potrazi za nestalim mladićem, naglasivši kako je “ključno da porodica gospodina Periša, a i cijela hrvatska javnost, dobiju cijelu informaciju o tome šta se dogodilo s 27-godišnjakom”.

Operativna saznanja
Činjenica da su hrvatski policajci upućeni u Srbiju ukazuje da je prihvaćen njihov dolazak s druge strane, ali i da oni u Beograd sasvim sigurno ne odlaze praznih ruku, već s nekim operativnim saznanjima kojima će pokušati pomoći kolegama u Srbiji da razjasne misteriozni nestanak Mateja Periša.

Kao što je poznato, tokom nedjelje za Perišem se tragalo i termovizijskim kamerama, a fokus potrage je i dalje od ušća Save u Dunav i nizvodno. Iako se pretražuje rijeka, niko službeno ne tvrdi da se traži nestali mladić, već je nedavno otac Nenad Periša rekao da se možda traže i neki predmeti.

Dodao je kako on i dalje ne gubi nadu da je njegov sin živ, ali je svjestan kako su, što više vrijeme protiče, izgledi za to sve manji. U nedostatku službenih informacija srbijanski tabloidi objavljuju neprovjerene informacije i snimke kojima se nastoji Mateja Periša prikazati drugačije od onog što o njemu govore porodica i prijatelji. Fokus se usmjerava i na njihovu šutnju, kao da oni nešto kriju.

Međutim, kad je riječ o Gotiku, iako je menadžerica kluba Zorica Šećović izjavila da nema nadzornih kamera, neka saznanja do kojih je došla policija ukazuju na to da ipak postoje snimci.

Impulsivni sukob nekoga od Grobara s pripadnikom Torcide moguća je pretpostavka, iako policija tvrdi da Matejev nestanak nije posljedica nasilja. Ali, Beton hala je 22. maja prošle godine bila je poprište žestokog sukoba navijača Crvene zvezde i Partizana kada je uhapšeno oko 130 huligana i kada su na mjesto događaja došli i ministar Vulin i šef beogradske policije Veselin Milić.

Izvor: raport.ba