Home » Da li je upitan razvoj električne mobilnosti: Tržište u krizi, cijene litija porasle za 500 posto

Da li je upitan razvoj električne mobilnosti: Tržište u krizi, cijene litija porasle za 500 posto

Tržište električnih automobila koje se i dalje nalazi u razvoju za sobom vuče i nezasitnu potražnju za litijem, ali čini se kako bi kriza na tržištu značajno mogla ugroziti samu električnu mobilnost.

Prema pisanju Bloomberga, tržište litija nalazi se u potpunoj krizi, a globalna potražnja nadmašila je ponudu zbog čega je cijena za godinu porasla za 500 posto.

“Nedostatak litija je toliko akutan problem da je u Kini, čija proizvodnja čini 80 posto tržišta, okupljen tim dobavljača i proizvođača koji će pokušati napraviti plan za snižavanje cijena”, navodi se.

Naglašava se kako su posljedice neuspjeha da se proizvode dovoljno litija potencijalno razorne.

“Globalna ulaganja u električna vozila rasla su brže od bilo kojeg drugog sektora u posljednjih nekoliko godina. Zbog krize, cijene novih električnih automobila mogle bi skočiti i za 1.000 dolara. Ako proizvođači baterija ne mogu nabaviti dovoljno litija, to bi spriječilo proizvodnju vozila s čistom energijom, a što bi u krajnjem slučaju otežalo postizanje globalnih ciljeva koji se tiču smanjenja emisije gasova”, pojašnjava se.

Za proizvođače baterija za električne automobile krizu je dodatno pogoršala sama pandemija, ali i rat u Ukrajini zbog kojih je otežana nabavka drugih resursa koji su neophodni za proizvodnju baterija, a u što spadaju nikal, grafit i kobalt.
“Najbrži način za povećanje ponude je povećanje proizvodnje iz postojećih izvora. Kompanija Ganfeng Lithium, jedan od najvećih svjetskih proizvođača, saopćila je kako će koristiti rekordnu dobit za povećanje proizvodnje. Također, kompanija iz Australije Pilbara Minerals ima za cilj da poveća proizvodne kapacitete za više od 50 posto do trećeg kvartala širenjem rudnika u Zapadnoj Australiji koji je otvoren uz pomoć partnera iz Kine”, piše Bloomberg.

Pored krize na tržištu, proizvođači litijum-jonskih baterija suočavaju se i s drugim problemima kao što su oni koji se tiču zaštite životne sredine. Zbog toga, u toku su i analize koje se tiču prelaska na korištenje baterija koje su bazirane na vodiku.

“Međutim, niko se još uvijek nije približio zamjeni litija na najvažnijem tržištu putničkih automobila, a većina je godinama udaljena od komercijalne održivosti projekata. Litijum-jonske baterije ostat će dominantna tehnologija barem do 2035. godine”, navodi se u analizi.

Izvor: Klix