Home » Dan metalaca: Podsjećanje na 129 godina sindikalnog organizovanja metalaca u BiH

Dan metalaca: Podsjećanje na 129 godina sindikalnog organizovanja metalaca u BiH

Dan metalaca, 15. novembar, protiče u podsjećanju na 129 godina sindikalnog organizovanja metalaca u BiH i 24 godine od prvog poslijeratnog kongresa Sindikata metalaca BiH, saopćeno je iz Sindikata metalaca FBiH.

Za ovu godišnjicu, kako dodaju, ohrabruje što je ranije potpisan novi kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH koji je donio povećanje minimalne satnice sa 2,75 KM na 3,50 KM.

– Ne možemo biti zadovoljni, ali možemo konstatovati da je napravljen iskorak u formiranju pristojne i normalne satnice u skladu sa potrebama radnika. Konstatovano je da je nova satnica primijenjena u oko 85 posto firmi, dok se očekuje privođenje kraju pregovora za provođenje navedene satnice u preostalim firmama – dodaju iz Sindikata.

Naveli su da još traju ‘borbe’ i pregovori, te iskazali posebnu podršku svojim sindikalnim organizacijama koje se na različite načine bore za očuvanje i poboljšanje uslova unutar matičnih firmi – ArcelorMittal Zenica d.o.o., Binas d.d. Bugojno, Tehničko-remontni zavod Hadžići d.d., Zrak d.d. Sarajevo, Energoinvest, d.d. Sarajevo, Cimos Gradačac. Puna podrška dolazi i od IndustriAll European trade union i IndustriAll global union u cilju pozitivnog okončanja aktivnosti tih sindikalnih organizacija.

Sindikat metalaca FBiH je u saopćenju za javnost istakao i zahtjev za usvajanje najniže plate u iznosu od 70 posto od prosječne plate u Federaciji BiH.