Home » Darko Elez zna sve tajne podzemlja: Mogao bi da riješi najmanje četiri likvidacije u Srbiji

Darko Elez zna sve tajne podzemlja: Mogao bi da riješi najmanje četiri likvidacije u Srbiji

Darko Elez (41) osuđen je na 15 godina iza rešetaka nakon što je priznao da je jedan od organizatora kriminalne grupe koja je izvršila četiri likvidacije, mnogobrojna razbojništva i pranja novca.

Kako se smatra, njegovo svedočenje bi moglo da riješi najmanje četiri likvidacije koja su se dogodila na teritoriji Republike Srbije, ali bi takođe mogao da progovori o mnogim nerasvetljenim slučajevima u BiH, piše Blic.

Elez je krajem prošle godine lišen slobode u Srbiji po Interpolovoj poternici i četiri meseca kasnije izručen Bosni i Hercegovini. On je tada sklopio sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH, te je tim postupkom izgubio prava da se žali na presudu. Sporazum je sud potvrdio i Eleza osudio na 15 godina iza rešetaka. Tokom istrage Tužilaštvo BiH je utvrdilo da se grupa koju je Elez predvodio sastojala od ljudi koji su živjeli u Srbiji, a vršili krivična djela u BiH.

Tužilac je tvrdio da je slučaj jak i da tužilaštvo poseduje brojne dokaze i više od 30 svjedoka.

– Grupa je bila veoma dobro organizovana i sarađivala je sa drugim kriminalnim grupama na području Srbije Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ilegalno prelazila granice BiH, a njeni članovi se nalaze od Srbije, Crne Gore, Grčke pa sve do Ukrajine – naveo je tužilac prilikom određivanja pritvora Elezu i tada dodatno objasnio da su članovi ove kriminalne grupe, kada nisu likvidirali za Darka Eleza, likvidirali za “škaljarce” i “kavčane”, članove kriminalne grupe koja su u sukobu od 2014. godine i u čijem ratu je likvidirano više od 50 osoba.

Elez je poznat u kriminalnim krugovima i njegovo ime dovodi se u vezu sa trgovinom drogom, likvidacijama, iznudom i pljačkama.

Sačekuša za “kumaru”

Nakon što je Elez sklopio dogovor sa tužilaštima u BiH i Srbiji, počeo je da otkriva detalje o nerasvetljenim likvidacijama. On je otkrio gde se nalazi zakopano tijelo Slaviše Bilinca Bilija, koji je osumnjičen za likvidaciju 2006.godine predsednika Fudbalskog kluba Bežanija Gorana Mijatovića Mite.

Prema nezvaničnim saznanjima, Elez je ispričao da je Bilinac likvidiran i zakopan u blizini bob staze na Trebeviću. Narednih dana bi trebalo da se izdaju naredbe za ekshumaciju ukoliko se, prethodno, ispostavi da su tačne informacije koje je istražiteljima dao Darko Elez, preneli su mediji u BiH.

Ko je Bili?

Slaviša Bilinac Bili bio je poznat kao plaćena osoba za likvidacije. Između ostalog, on je obavjestio Đorđa Ždrala, s kojim je Elez bio u sukobu, da mu Darko sprema likvidaciju. Pred sudom BiH Đorđe Ždrale je naveo da je Elez rekao Biliju da je dato zeleno svetlo i da moram da budem likvidiran u što kraćem roku.

– Bilinac je došao kod mene i uključio telefon na spikerfon, te pozvao Eleza, pitao ga da mu pojasni jedan prethodni razgovor. Tada mu je on rekao da je dato zeleno svjetlo i da moram da budem u najkraćem roku likvidiran. Bio sam veoma iznenađen jer za tako nešto nije bilo nikakvog razloga, a Elez je u međuvremenu s cijelom porodicom iz Lukavice otišao u Srbiju i više ga nisam viđao – svedočio Đorđe Ždrale.

Bili je jedan od osumnjičenih da je u oktobru 2006. godine postavio i aktivirao eksploziv i usmrtio Gorana Mijatovića Mitu, predsednika FK Bežanija, i njegovog telohranitelja Slavka Novkovića. Mijatović i Novković nastradali su rano ujutru. U momentu kada su prilazili svom automobilu škoda eksplodirala je bomba MRUD, koja je bila podmetnuta ispod audija 80, parkiranog tik uz Mijatovićevu škodu.

Ždrale i Elez krimi banda

Svoje odnose dodatno su “učvrstili” formiranjem dvije krimi grupe koje su djelovale na teritoriji Istočnog Sarajeva, a bavile su se krađama i razbojništvima, ali i otmicama, pucnjavama i likvidacijama. Uzajamno su se poštovali, a sarajevski inspektori i danas prepričavaju da su dijelili iste osobine – dobru organizovanost i surovost. Pričalo se i da je Ždrale imao dobre policijske veze, ali da je i pored toga često bio privođen na razgovore.

Po izlasku iz pritvora u proljeće 2006. Ždrale se obratio kumu Elezu za pomoć, da ga “pogura” dok se ne snađe pošto je duži vremenski period bio iza brave. Tražio je da mu Elez da dio novca koji je prethodno dobio pljačkom jedne banke.

– Elez je to shvatio kao izvjesni vid reketa, odbio je zahtjev i od tog momenta oni više nisu u dobrim odnosima. Đorđe je navodno naredio Elezu da se iseli iz Istočnog Sarajeva i od tada počinje njihov sukob – ispričao je svojevremeno jedan sarajevski inspektor.

Ždrale je izvukao živu glavu samo zahvaljujući tome što se puška jednom od atkera zaglavila. Uzvratio je hicima i ranio Strahinju Rašetu, koji je po optužnici koja je kasnije podignuta, dobio zadatak od Eleza da ga likvidira. Rašeta je dvije godine kasnije poginuo kad je pokušao da postavi eksploziv ispod vozila. Iako ranjen, Ždrale je uspio da ode do obližnjeg kafića, čiji je vlasnik njegov prijatelj, a potom u bolnicu u kojoj je proveo samo jednu noć, strahujući za svoj život.

Ni traga od Zečice

Slobodanka Tošić, nekadašnja Plejboj misica, nalazi se na Interpolovoj crvenoj poternici, jer je osuđena da je kao članica grupe Darka Eleza pomogla u pokušaju likvidacije Đorđa Ždrala 2006. godine u naselju Vranješ u Lukavici kod Sarajeva.

Ona se već dve godine nalazi u bjekstvu i o njoj ne postoje nikakve informacije. Ima srpsko i bosansko državljanstvo i tražena je kao pripadnica kriminalne organizacije i likvidacija.

Ova misica srpskoj javnosti postala je poznata 2008. godine kada je učestvovala u rijaliti programu “Survajver”, a posljednje informacije o njoj objavljene su 2017. godine, od kada joj se gubi svaki trag.

Tošićeva je lišena slobode u policijskoj akciji “Lutka”, zajedno sa pripadnicima grupe Darka Eleza. Zanimljivo je da je Apelacioni sud potvrdio oslobađajujuću presudu kojom je Elez oslobođen optužbi za podstrekivanje na likvidaciju Ždrala.

Pressmedia