Home » Deset filmova s ​​najvećom zaradom u 2022. godini, jedan dostigao cifru od 1,48 milijardi dolara

Deset filmova s ​​najvećom zaradom u 2022. godini, jedan dostigao cifru od 1,48 milijardi dolara

Kraj godine je vrijeme zbrajanja rezultata i svođenja računa o uspjesima i neuspjesima u protekloj godini. Stoga je pravi trenutak za zaviriti na ljestvicu najuspješnijih kino izdanja u 2022. godini.

Filmovi ostvaruju prihod od nekoliko izvora. Međutim, zarada na kino blagajnama primarna je metrika za komercijalne publikacije u procjeni uspjeha filma, uglavnom zbog dostupnosti podataka u usporedbi s brojkama prodaje za kućni video i prava na emitiranje, ali i zbog prakse.

Brojni filmovi objavljeni su ove godine, a mnogi od njih su se pokazali kao komercijalni uspjesi. Protekla 2022. godina je dokazala da su kino izdanja tu da ostanu, iako su streaming izdanja postala još popularnija.

Mnogi se pitaju koji su to filmovi ove godine osvojili najviše novca na svjetskim kino blagajnama. Većina filmova koja su ostvarila najveću zaradu su bila dio popularnih franšiza, što nažalost nije ništa novo.

U nastavku vam donosimo listu od deset filmova koji su zaradili najviše na kino blagajnama u 2022. godini. Lista ima obrnuti redoslijed.

10. “Moon Man”

Deseta na ovoj laskavoj listi je kineska naučnofantastična komedija “Moon Man” iz 2022. čiji je koscenarist i režiser bio Zhang Chiyu, a glavne uloge su tumačili Shen Teng i Ma Li. Film je premijerno prikazan u Kini 29. jula 2022. godine, a od tada osvaja kina širom svijeta i niže uspjehe.

“Moon Ma” prati astronauta koji je nasukan na mjesec nakon što je asteroid uništio sav život na zemlji. Bila je to adaptacija serije web stripova “Moon You” južnokorejskog ilustratora Cho Seoka.

Ovaj film je zauzeo deseto mjesto na listi filmova koji su zaradili najviše u 2022. godini, a cifra koju je na blagajnama dostigla kineska naučnofantastična komedija iznosi 460 miliona dolara.

9. “The Battle at Lake Changjin II”

“The Battle at Lake Changjin II” je nastavak filma iz 2021. godine, koji je također oborio mnoge rekorde na kineskim blagajnama. Režirali su ga i producirali Chen Kaige, Tsui Hark i Dante Lam, a glume Wu Jing, Jackson Yee i Duan Yihong.

Film obilježava 100. godišnjicu Komunističke partije Kine i temelji se na historijskim borbama kod prijevoja Funchilin tokom bitke kod rezervoara Chosin u Korejskom ratu.

Film je objavljen 1. februara 2022. za kinesku novu godinu te su ga kao i njegovog prethodnika, kritičari nazvali propagandom, ali se očito svidio pubilci jer je zaradio 626 milijuna dolara, što ga čini devetim filmom s najvećom zaradom u 2022. godini.

8. “Thor: Love and Thunder”

“Thor: Love and Thunder” je američki film o superherojima iz 2022. zasnovan na Marvelovim stripovima u kojem se pojavljuje lik Thor. Nastavak je filma “Thor: Ragnarok” iz 2017. godine i 29. film u Marvelovom filmskom univerzumu (MCU).

Film je režirao Taika Waititi, koji je koautor scenarija sa Jennifer Kaytin Robinson, a u glavnoj ulozi Chris Hemsworth kao Thor uz Christian Balea, Tessa Thompsom, Jaimie Alexander, Waititi, Russell Crowe i Natalie Portman.

U filmu, Thor pokušava pronaći unutrašnji mir, ali se mora vratiti u akciju. Za borbu protiv prijetnje, Thor traži pomoć kralja Valkire, Korga i bivše djevojke Jane Fo. Zajedno su krenuli u mučnu kosmičku avanturu kako bi otkrili misteriju osvete Boga Mesara. Uprkos različitim kritikama, film je zaradio 760,9 miliona dolara.

7. “The Batman”

“The Batman” Matta Reevesa, s Robertom Pattinsonom u glavnoj ulozi, vjerovatno je najbolji film o Batmanu ikada. Film je bio reboot franšize, ali je mudro odstupio od priče o porijeklu. Također, bio je vizuelno zadivljujući, a na kinoblagajnama zaradio je 770,8 miliona dolara.

6. “Black Panther: Wakanda Forever”

Trideseti film u Marvelovom kinematografskom univerzumu i nastavak filma “Black Panther” iz 2019. godine, ovaj film je režirao reditelj Ryan Coogler, a napisao ga je s Joeom Robertom Coleom. Imali su nezavidan zadatak da napišu priču bez Chadwicka Bosemana, zvijezde prvog filma koji je preminuo 2020. od raka debelog crijeva.

Scenario, koji je bio fokusiran na glavnog lika, morao je biti domišljat, a novi Black Panther je morao da bude tu, da bi opravdao naslov. Ipak, uloga T'Challe, pravog imena superheroja i kralja Wakande, nije preinačena. U filmu su bili Letitia Wright, Lupita Nyong'o, Danai Gurira, Winston Duke, Dominique Thorne, Florence Kasumba, Michaela Coel, Tenoch Huerta i drugi. Ovo Marvelovo ostvarenje još uvijek se prikazuje u kinima, a do sada je zaradilo 803 miliona dolara.

5. “Minions: The Rise of Gru”

“Minions: The Rise of Gru” je druga iteracija u seriji “Minions”, koja je sama po sebi nastavak franšize “Despicable Me”. Glasove za film dali su Steve Carell, Pierre Coffin, Taraji P. Henson, Michelle Yeoh, RZA, Jean-Claude Van Damme, Lucy Lawless, Dolph Lundgren, Danny Trejo, Russell Brand, Julie Andrews i Alan Arkin. Film je zaradio 939,4 miliona dolara.

4. “Doctor Strange in the Multiverse of Madness”

Niko drugi do Sama Raimija nije pristao režirati film “Doctor Strange” nakon što je Scott Derrickson iz prvog filma odustao. Bilo je uzbudljivo. A gledajući unazad, poželio bi da je Raimi odabrao neki drugi projekat za svoj MCU debi.

“Doktor Strange in the Multiverse of Madness” bio je potpuni nered. Iako je Raimi na čelu nagovještavao dobre stvari. Čak i mješovite kritike nisu spriječile film da zaradi 955,7 miliona dolara.

3. “Jurassic World Dominion”

“Jurassic World Dominion” bio je završetak trilogije “Jurassic World”. Film je označio povratak originalnog trija (Sam Neill, Laura Dern i Jeff Goldblum), iz blockbustera “Jurassic Park” iz 1993. godine. Nije dobio pozitivne kritike. Međutim, postao je uspješan film s više od milijardu dolara prihoda na kino blagajnama.

2. “Avatar: The Way of Water”

Iako je stigao tek u decembru, film “Avatar: The Way Of Water” već se našao na ovoj laskavoj ljestvici. U nepunih mjesec dana prikazivanja nastavak filma iz 2009. godine zaradio je 1,19 milijardi dolara.

Ovaj popularni blockbuster nastavlja uspjeh prethodnog filma. Dok je “Avatar” iz 2009. godine u kinima širom svijeta je zaradio približno tri milijarde dolara, njegov nastavak je zaradio skoro milijardu u nešto manje od mjesec dana prikazivanja. Fanovi prvog filma na nastavak su čekali dugih 13 godina, a on je tehnički superiorniji i predstavlja impresivno kino iskustvo.

Radnja novog “Avatara” smještena je desetak godina nakon događaja iz prvog filma. Jake Sully živi sa svojom novopronađenom porodicom formiranom na ekstrasolarnom mjesecu Pandora. Kada se vrati poznata prijetnja da završi ono što je prethodno započeto, Jake mora raditi s Neytirijem i vojskom Na'vi rase kako bi zaštitio dom.

1. “Top Gun: Maverick”

Film je režirao Joseph Kosinski i napisao Ehren Kruger, Eric Warren Singer i Christopher McQuarrie prema priči Petera Craiga i Justina Marksa. “Maverick” je bio nastavak klasika “Top Gun” iz 1986. i vratio je Cruisea u ulogu Petea.

Cruise je samostalno gotovo monopolizirao akcioni žanr s filmovima “Mission: Impossible”, a to je još jednom dokazao s “Maverick”. Film je bio neprekidna zabavna vožnja od početka do kraja, i to s najvećom zaradom u 2022. godini, sa 1,48 milijardi dolara zarade.